Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värmebölja på gång?

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Riktig varm luft är på väg in över Sverige söderifrån och man pratar om värmebölja. Och det kan man förstå eftersom den i England medförde under måndagen den varmaste dagen på fem år och i Frankrike var temperaturen allmänt över 30 grader. Men vad menar man egentligen med värmebölja?

Det finns egentligen ingen vedertagen gemensam definition över världen eftersom klimatet varierar på jorden. Värmebölja används vanligen som ett ganska vagt begrepp för en längre period med, för aktuell plats, varma förhållanden. WMO (World Meteorological Organization) definierar värmebölja som en period på över fem dagar i sträck med högsta dagstemperatur mer än 5 grader över den för årstiden normala under perioden 1961-1990. I Sverige är däremot värmebölja definierat utifrån en absolut temperatur vilket är ganska ovanligt om man jämför med Sydeuropa. Vi är ju mer anpassade till ett kallt klimat vilket i sin tur innebär att vad som räknas som normal värme längre söderut upplevs som besvärande varmt i Sverige. Enligt SMHI definieras värmebölja som en sammanhängande period då dygnets högsta temperatur överstiger 25 grader minst fem dagar i sträck. Visserligen kommer vi få ett par dagar med högsommarvärme, upp mot 30 grader kan det säkert bli på en del håll, men någon värmebölja är det inte.

SMHI väderredaktion, Anette Levin