Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mina händer är värdelösa när det gäller att behålla värme. Jag kan var ångande varm under jackan men ändå få vita fingertoppar. Ibland får jag vita fingrar även på sommaren. Jag måste ha rejäla vintervantar långt in på våren. Ta i metall är något jag bör undvika så länge det inte är sommar, att ta i trä går an men som sagt bör jag helst inte ha händerna ute i luften.

Nu kommer vi in på olika materials värmeledningsförmåga. När saker med olika temperatur nuddar vid varandra så strävar de efter att utjämna temperaturskillnaden. Så när jag tar i en metallbit eller träbit som har lägre temperatur än mina fingrar så stjäl föremålet lite av min värme. Värme är energi som flödar från ett objekt med hög temperatur till ett objekt med låg temperatur på grund av temperaturskillnaden mellan objekten.

Olika material har olika förmåga att leda värme, metall har mycket högre värmeledningsförmåga än trä så därför blir jag snabbare av med min värme då jag tar i en metallbit. Det är också så att både mina fingrar och föremålet jag tar i ständigt har ett värmeutbyte med den omgivande luften. Dålig eller låg värmeledningsförmåga är en bra sak när man vill behålla värme. Hög värmeledningsförmåga är bra när man vill bli av med värme.