Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värmepannor går på högtryck

Den bistra kylan har medfört att flera av Laxåhems lägenheter har blivit kyligare. På Laxå Värme AB får man köra igång med oljepannor utöver biopannorna för att klara av att producera värmen som kunderna i Laxå efterfrågar.

I måndags ringde flera hyresgäster till Laxåhem då de ansåg att det var kallt i deras lägenheter.

– Vi var tre stycken som bara åkte runt till hyresgäster för att kolla värmen, säger Kjell Kvismargård, områdesansvarig och fastighetsskötare på Laxåhem.

Enligt Kjell Kvismargård hade den person som hade lägst temperatur i sin lägenhet mellan 17 och 18 grader.

Enligt rekommendationer och bestämmelser inom Laxåhem så ska hyresgästerna ha cirka 21 grader varmt i sina lägenheter. På äldreboenden ska temperaturen vara 23 grader.

– Det vi gjorde hos dem som ringde och tyckte det var för kallt var att vi mätte värmen. Sen gick vi igenom elementen och ventilationen i lägenheterna, säger Kjell Kvismargård.

Värmen till Laxåhems lägenheter kommer från det kommunalägda aktiebolaget Laxå Värme AB. Även de har märkt av den senaste tidens kyla på så vis att de får producera värme genom olja när biobränslet med kutterspåns briketter, inte räcker till.

– Vi kör för fullt med biopannorna på vintern. När det blir sådana här köldknäppar får vi även köra med olja, tyvärr, säger Lars Toftling, vd för Laxå Värme AB.

Lars Toftling säger att det finns två nackdelar med att producera värme med hjälp av olja.

Dels kostar oljan mer än kutterspåns briketterna, dels så har oljan en miljöpåverkan.

I år kommer Laxå Värme AB att behöva använda mer olja i sin produktion än tidigare år.

– 2008 spetsade vi med olja cirka 0,5 procent. Det var en mild vinter då. Förra året så använde vi 3,5 procent olja. I år blir det betydligt mycket mer, särskilt om köldknäppen håller i sig ett tag till, säger Lars Toftling.

Enligt SMHI:s prognos ska det dock bli mildare väder längre fram i veckan.