Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värna Sveriges småskaliga kraftverk

Sverige har en lång industrihistoria. En historia som varit framgångsrik, vi har naturresurser att ta tillvara och möjlighet att ta fram energi till vår industri. Vi har sedan lång tid tillbaka skapat vattenkraft, genom att spara på vårens vatten. Detta för att använda det till energi och vattning under sommaren och den torra delen av året. Annars skulle inte rinnande vatten funnits, bäckar och forsar torkar ur.

Vår vattenkraft har gett oss energi till vår industri, våra bruk och våra sågverk. Vilket har varit en del i att lyfta Sverige, från ett fattigt land till en rik industrination. Det har varit möjlighet att spara på vårens överflöd av vatten och använda det på ett resurseffektivt sätt.

Dessutom till att vattenmagasin finns i händelse av stora bränder. Det värdet blev vi speciellt medvetna om för några år sedan då de stora skogsbränderna härjade. 

I dag förser oss storskalig vattenkraft och kärnkraft, med den största delen av vår reglerbara energi. Men den småskaliga vattenkraften är också precis som de icke reglerbara energislagen vind och sol, en viktig del i vår diversifierade energiförsörjning.

Dessutom bidrar de dammar som finns till både en möjlighet för fisk och musslor att överleva en varm sommar. Dessutom till att vattenmagasin finns i händelse av stora bränder. Det värdet blev vi speciellt medvetna om för några år sedan då de stora skogsbränderna härjade.

Därför är det nu glädjande att en majoritet i Sveriges Riksdag beslutat att småskaliga vattenkraften behöver värnas. Den småskaliga vattenkraften är dessutom viktig, också för Sveriges förnyelsebara elproduktion. Regeringen har nu utifrån riksdagens beslut till uppgift, att dessutom värna äganderätten, till de mindre vattenkraftverken. Att skapa effektiva miljöåtgärder till rimliga priser ska vara vägledande i arbetet. Tillkännagivande till regeringen, kom i samband med näringsutskottets motionsbetänkande på området energi.

Alla riksdagens partier stod bakom detta förutom S, MP och V.

Detta är nu tryggt inte minst i vårt län, där uppmaning till rivning av småskalig vattenkraft från vår länsstyrelse, varit en hotbild mot den småskaliga vattenkraften.

Lotta Olsson

Moderaterna, riksdagsledamot Örebro län

Torbjörn Appelqvist

Moderaterna, Hallsbergs kommun

Caroline Dieker

Moderaterna, Askersunds kommun

Daniel Johansson

Moderaterna, Ljusnarsbergs kommun

Pär-Ove Lindqvist

Moderaterna, Lindesbergs kommun

Anna Nordqvist

Moderaterna, Degerfors kommun

Vivianne Pettersson

Moderaterna, Hällefors/ Grythyttans Kommun

Tony Ring

Moderaterna, Karlskoga kommun

Tom Rymonen

Moderaterna, Nora kommun

Oskar Svärd

Moderaterna, Kumla kommun

Håkan Söderman

Moderaterna, Lekebergs kommun

Ylva von Scheele

Moderaterna, Laxå ommun

Anders Åhlin

Moderaterna, Örebro kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel