Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varning för glashala vägar

(UPPDATERAD 20:56) Flera bilar kört av länets vägar i snön och blåsten. Polisen vädjar till folk att hålla sig borta från vägarna. Ett 40-tal avåkningar i länet hade vid 15.45-tiden rapporterats in till Örebropolisen.

– Peppar, peppar. Det är inga personskador hittills, säger Lotta Linblad, vakthavande befäl vid Örebropolisen.

En olycka inträffade klockan 15.45 på E18/E20 utanför Adolfsberg. En bil fick sladd och kraschade in i ett vägräcke. Föraren ringde chockad till polisen och berättade om olyckan. Fyra bilar krockade vid trafikplats Norrplan på E18 i Örebro. Olyckan rapporterades in klockan 16.53.

– Den mest drabbade vägsträckan verkar vara stora vägen, E20. Det har varit fem till sex bilar åt gången som kört av vägen berättade min kollega för mig nyss. Jag har inte hunnit sätta mig in i alla olyckor ännu, säger Lotta Linblad

.

Flera olyckor rapporterades även in under kvällen:

20:42 på E 4 mellan Trafikplats Kumla

20:04 på E 20 mellan Trafikplats Marieberg

19:05 på väg 555 i Karlskoga kommun i Örebro län

16:53 på E 18 vid Trafikplats Norrplan

"Dansar av vägen"

– De dansar av vägarna hela tiden. Vi har tre patruller som i princip bara kör lägs E20 och kollar så det inte är några personskador, säger polisens vakthavande befäl Anders Wallin.

Han vädjar till alla som inte absolut måste ut att hålla sig borta från de hala vägarna. Han får medhåll av na.se:s Gabriel Rådström som strax före klockan 12 befann sig på E20 mellan Sickelsta och Marieberg.

– I norrgående riktning är det direkt livsfarligt. Man ska inte ens överväga att ge sig ut i omkörningsfilen. En bilist försökte nyss köra om mig, och han höll på att snurra direkt, säger han.

Gabriel Rådström har sett flera bilar i diket och bärgningar som stoppar trafiken.

– Nyss körde jag förbi ett privat bärgningsförsök där någon försökte bogsera en annan bil, men polisen är på väg dit.

Myndigheterna varnar

SMHI har utfärdat en klass 1-varning med anledning av att det väntas falla uppåt två decimeter snö över länet under dagen. Vindarna beräknas vara måttliga eller friska, och Vägverket varnar för snöhalka under hela dagen.

Även under morgontimmarna inträffade en rad olyckor. På E20 i Laxå fick en lastbil motorhaveri. Ekipaget stod olämpligt och köerna ringlade i flera kilometer, enligt vittnen. Vid niotiden var lastbilen bärgad och trafiken flöt på igen.

Vid Guldsmedshyttan välte en lastbil med släp. Släpet hamnade i diket medan dragbilen delvis blockerade trafiken. Enligt trafikanter som passerade hade lasten med glasflaskor vällt ut i diket.

I Sickelsta körde en personbil av en snöig E20 ner i diket och vid sjutiden på morgonen stängde Vägverket av E18 i Karlskoga i östergående riktning för att kunna bärga ännu en trasig lastbil.