Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varning för oseriösa hantverkare 

Under helgen och veckan som gick har polisen blivit uppringd av oroliga örebroare som fått besök av oseriösa hantverkare.En som fick besök var Tomas Strand. - Jag sa att jag hade hört talas om oseriösa hantverkare som lurat folk på pengar. Då drog han, berättar han. 

Annons

Lillåbon Tomas Strand fick besök av en man i söndags som körde igenom villaområdet där han bor. Han talade engelska och uppgav att han var från Wales.

- Han frågade om jag ville att han skulle lägga plattor. Jag sa att jag hade hört talas om oseriösa hantverkare som lurat folk på pengar. Då drog han, berättar Tomas Strand.

Tomas Strand reagerade direkt när han såg den vita minibussen med den gula brittiska registreringsskylten på baksidan, eftersom det är sådana fordon som beskrivits när media tidigare berättat om oseriösa hantverkare från Irland.

Enligt Strand så knackade inte mannen på hos någon fler i området, utan körde därifrån.

Enligt Johan Wallenius, vakthavande befäl vid Örebropolisen, har två män varit på adresser i västra Örebro:

- Vi har fått indikationer om att två män har varit i Lundby, Mellringe och Nya Hjärsta förra veckan. De har kört ett stadsjeepsliknande fordon och erbjudit tjänster inom plattläggning och målning. De har uppgett att de är från Irland, säger Johan Wallenius.

- När de som

bor där har tackat nej har hantverkarna blivit dryga och otrevliga, säger Johan Wallenius.

Och under helgen som gick ska en man ha kontaktat boende på Slånbergsgatan i Nya Hjärsta. Han ska ha erbjudit motsvarande tjänster, säger Johan Wallenius.

Vad kan polisen göra?

- Det beror på antalet samtal. Vi försöker alltid följa upp när vi får indikationer om sådant här. Då kan vi skicka en patrull, säger Johan Wallenius.

Under måndag förmiddag hade ingen anmälan gjorts till polisen.

Wallenius vill utförda en varning:

- Utnyttja inte de här tjänsterna. Om man ska göra det – kolla upp så att alla papper är i ordning, säger Wallenius.

Han förklarar att problemen med oseriösa hantverkare har drabbat örebroare under många år. Det brukar leda till en rad brott begås. Hantverkarna själva har flera gånger fått anmälningar mot sig som gäller bland annat hot och misshandel. Nedskräpning har också förekommit.

- Men den som köper en sådan tjänst gör sig också skyldig till brott, om hantverkaren saknar F-skattsedel. De brukar göra det, säger Johan Wallenius.

Efterlysning: Har du sett de oseriösa hantverkarna i Örebro i dag? Hör av dig till [email protected] eller 019-15 51 68