Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varning för vatten i källare

1,5 miljoner kronor beräknas snöröjningen i Laxå kommun kosta i år. Den största kostnaden är snö- och halkbekämpning av externa entreprenörer. Samhällsbyggnadskontoret varnar för kraftig snösmältning vilket kan resultera i att flera kommuninvånare kan få vatten i sina källare.

På det senaste kommunstyreslemötet presenterade Sören Skårsjö, vd för Laxå kommunfastigheter AB, hur mycket snöröjningen har kostat hittills i år. Kostnaden är cirka 1,5 miljoner kronor.

Kostnaderna för vinterväghållningen på gata/park har uppgått till cirka 1 124 000 kronor och för takskottning med mera på fastigheter till cirka 336 000 kronor.

– De är de kostnaderna vi har fram till mars. Det är stora kostnader. Vi kommer att följa upp det här, för än är det inte klart, säger Sören Skårsjö.

Taken på de flesta av Laxå kommun fastigheter har röjts från snö och is helt eller delvis. Läckage har uppstått på Kommunhuset, Finnerödja skola, Centralskolan och Laxå Idrottshall.

– Den största läckan är i Kommunhuset. På Centralskola och Finnerödja skola har inrinningarna varit mindre. Det har även varit dropp genom entrén på Esab-hallen. Vi har och håller på att åtgärda de läckande taken, säger Sören Skårsjö.

Samhällsbyggnadskontoret i Laxå har satt upp information på anslagstavlor i kommunen där de uppmanar kommuninvånarna att ha överseende med snöröjningen och snösmältningen.

I skrivelsen Samhällsbyggnadskontoret att snösmältningen förväntas bli stor. Redan idag höga vattenflöden kan öka och det finns risk för att källare kan komma att få in vatten. Därför bör åtgärder göras för att rädda inventareier.

”De platser där risken är störst för vattenutbredning, längs Laxån, är i delar av Lassåna-området, väster om Laxån i riktning mot Månstigen och Solstigen. Vidare kan det bli högt vattenstånd vid Hemgården, längs Smedjegatan öster om Laxån samt alldeles norr om Centralskolan. Även verksamheterna längs Vattugatan kan bli berörda av högt vattenstånd. Boende och verkande inom dessa områden bör beakta detta och se över sina källare samt, vid behov, avlägsna inventarier.”

En grupp inom Samhällsbyggnadskontoret har tillsatts, vilken kommer att ha avstämningsmöten framöver. På mötena kommer vattenläget att diskuteras och vad som förväntas inom kort samt vilka kommande åtgärder som behöver vidtas. Tove