Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varningsskyltarär äntligen på plats

Så småningom ska 50-skyltarna flyttas så att farten är lägre när man kommer fram till de nya refugerna vid infarterna till Fellingsbro.
Flera bilister har varit uppe på refugerna i halkan eftersom ingen förvarning funnits.

Annons

I september gjordes åtgärder för att höja trafiksäkerheten på genomfarten i Fellingsbro. Boende har kritiserat dem på flera punkter. En synpunkt är att det inte funnits någon förvarning vid infarterna så man överraskas av att det på 70-vägen plötsligt står en stor refug mitt i vägen.

– Särskilt när man kommer från Arbogahållet är det svårt att hinna se refugen. Härom dagen var det två bilister som körde upp på den, säger Maria Ahlgren som är en av dem som påtalat problemet till Vägverket.

– Ska det behöva ske en riktig olycka innan de gör något, frågar hon.

Nu efter nyår har provisoriska skyltar som varnar för avsmalnande väg satts upp.

– Vi gjorde det på beställning av Vägverket, fast det är egentligen inte rätt typ av skylt, säger Tommy Skogsberg på Svevia, före detta Vägverket Produktion.

Meningen är att hastighetsbegränsningen ska sänkas till 50 kilometer i timmen en bit innan refugerna, i alla fall från Arbogahållet där det är sämre sikt.

Men det är inte bara att skrida till verket. En sänkning inom tättbebyggt område måste beslutas av kommunen, i detta fall Bergslagens miljö- och bygg, och det har ännu inte gjorts. Anledningen är att det inte går att skriva ut beslutet eftersom BMB:s nya datasystem för trafikfrågor inte fungerar.

– Men Vägverket skulle kunna ta ett tillfälligt beslut i egenskap av väghållare om de ville det, säger Jan Gustafsson, trafikutvecklingsingenjör på BMB.

Vägverkets projektledare Mattias Broberg tycker det är olyckligt att varningar inte kommit upp i tid innan halkan.

– Men jag kan inte svara på varför det inte gjorts i tid i samband med ombyggnaden. Det är viktigt att vi tittar på det här.

Annons