Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vart ska de boende ta vägen när hyran blir för hög?

Bra att NA skriver om Öbos hårda renoveringar som driver folk från hus och hem. Fortsätt skriv om detta. Bra också att hyresgästföreningen nu verkar ha vaknat. Bra att Björkhaga skriker högt men ytterst viktigt att inse är att det inte bara Apelvägen som totalrenoveras utan detta sker i flera av Öbos gamla bestånd. Områden och hus töms men ytterst få har råd att flytta tillbaka. Vår familj tillhör också skaran som snart tvingas flytta på grund av nya hyran kommer bli alltför hög.

Men var ska vi och alla andra renovräkta personer bo? Det blir färre och färre orenoverade lägenheter att flytta till. Det sägs att flera bostadsbolag nu bygger lägenheter med lägre hyror. Men hur fördelas dessa lägenheter? Är det kontakter, verkligt behov eller vanligt kösystem som gäller?

Därtill har nu Öbo regler om att det stora flertalet hyresgäster ska ha inkomst från fast arbete. Det vill säga du får inte vara pensionär, sjukskriven eller arbetslös. Det gör det inte bara ekonomiskt svårt att få ny bostad utan även regelmässigt omöjligt för den som inte arbetar.

Vd för Öbo säger att ”det står många i bostadskön som har pengar och de kan flytta in”. Gott för Öbo men vart ska alla de som tvingas flytta ta vägen?

Trailerpark nästa?

”Vivallabo”

Örebro

Öbo har väldigt många olika typer av bostäder och den största delen av dem har en relativt låg hyra.

Svar direkt:

Öbo har cirka 23 000 bostäder och många av dem är byggda på 50–70-talen och är i behov av genomgripande renoveringar. De är helt enkelt slut i sina olika system, drar mycket energi och har omodern standard.

Renoveringar innebär stora kostnader och enligt bruksvärdessystemet får ett nyrenoverat bestånd i slutänden en högre hyra. Vi har full förståelse för att det är en stor förändring som på många sätt påverkar den boende. Öbo har väldigt många olika typer av bostäder och den största delen av dem har en relativt låg hyra. Det är endast cirka 10 procent av beståndet som har nyproduktions- eller nyrenoveringshyror.

Vi inser att vårt behov av att renovera våra fastigheter innebär en stor omställning för den hyresgäst som påverkas. Och vi är också medvetna om att våra hyresgäster har olika förutsättningar. Därför har vi ombyggnadssamordnare som i varje projekt har en dialog med var och en av våra hyresgäster för att hitta den bästa lösningen för den enskilde utifrån dennes behov och önskemål.

Dock kan vi inte låta bli att renovera gamla uttjänta fastigheter, de behöver rustas ...

Ett alternativ är att flytta tillbaka när huset renoverats och fått modern och funktionell standard till en förändrad hyra, men möjligheten finns också att välja ett annat boende som passar ens situation; kanske vill man ha en mindre bostad eller flytta till ett hus med hiss och/eller med närhet till service. Vi hjälper till på olika sätt att förverkliga detta.

Dock kan vi inte låta bli att renovera gamla uttjänta fastigheter, de behöver rustas, få nya installationer och lösningar som motsvarar dagens krav på tillgänglighet och energiförbrukning.

Per Åberg

chef Bostad, Örebrobostäder AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel