Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårystra kor på betessläpp

När kommer kossorna? 
 - Snart.
När kommer kossorna?
- Snart.
När kommer kossorna?
- Om en liten stund.

Ju yngre besökarna var desto mindre var tålamodet och frågorna kom tätt. Så äntligen kom korna ut ur ladugården på Sverkesta gårds årliga betessläpp i lördags.

Först tvekande, sedan lite ystrare, men njutningen av färskt gräs i hagen tog snart över springet i kobena och lusten till glädjeskutt och krumbukter.

Hela tiden haglade frågor från barn till vuxna.

Första kon kom med solen

Är det mjölk i det där gröna tornet? Nej, det är mat till kossorna. Vadå för mat? ¿ Ett slags gräs. Vad är det som luktar? Varför får jag inte ta i stängslet och så vidare.

I år blev det lite extra väntetid eftersom en yngre flicka på avvägar skulle hitta sin mamma innan föreställningen kunde börja. När så den första kon försiktigt kikade ut tittade solen fram. Något som kan liknas vid sommarvärme spred sig över hagen bland kor, människor och maskrosor.

När Sverkesta gård tillsammans med Arla släpper ut mjölkkorna för året kommer det uppskattningsvis 3 000-4 000 besökare. Det är enda gången på året då det uppstår trängsel i trafiken på länsväg 249 i vägkorsningen ned mot Ullersätter. Flera stora vall-åkrar fylls med bilar.

Fastnar i minnet

De allra flesta besökarna kommer från Örebro, åtskilliga från KAK-regionen Köping, Arboga, Kungsör. Bara en känd lindebergare sågs i folkhavet.

- Vi kan visserligen se kor i markerna hos farfar i Latorp, men det här är första gången vi åker på ett kosläpp. Även om Sofia bara är två år tror jag att det kan fastna minnen. Jag har minnesfragment från då jag själv var två år, säger Ann-Charlotte Österberg från Örebro.

Storebror Axel hade lite bättre förutsättningar att minnas dagen i Sverkesta.