Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vatten till Örebro hotar inte Vättern

Annons

Svar

... till Ebbe, NA 16 januari.

Vätternvatten AB:s planerade uttag ur Vättern för att försörja Hallsberg, Kumla, Lekeberg Laxå och Örebro kommun med dricksvatten förväntas inte påverka Vätterns nivåer. Anledningen till detta är en att vattenuttaget skulle kompenseras med en minskad tappning till Motala ström. Avsändaren Ebbe ställer sig kritisk till hur det skulle påverka de som är beroende av vattnet i just Motala ström.

Medelvattenföringen i Motala ström är cirka 40 m3/s. Vätternvattens uttag kommer att vara maximalt 1,5 m3/s. Vätternvatten kommer att få ersätta kraftbolagen för den skillnaden som vårt aktuella uttag innebär för deras kraftproduktion. Det är en praxis som tillämpas när det gäller ersättning till kraftproducenter.

Vattendomen för sjöns reglering är utformad så att flödet till Motala ström anpassas efter nivån i Vättern. Vi kommer att påverka regleringen ytterst lite med vårt uttag ur Vättern. Sjöns stora yta innebär att den nivåförändring som vårt uttag medför inte kommer att kunna utläsas mer än rent matematiskt. Andra förhållanden påverkar nivån betydligt mer, till exempel nederbörd, vind och avdunstning.

Effekten på Motala ström gäller alltså huvudsakligen i tidsreglering. Exempelvis så står det i vattendomen att det ska släppas som minst 5 m3/s till Motala ström vid lågvattenförhållande. Vårt uttag innebär att den lågvattenbegränsningen kan komma att inträda något tidigare för reglerarna.

Lars Ferbe

projektchef Vätternvatten AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel