Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattenkaoset: Så gäller försäkringarna

Ersättningen till de drabbade villaägarna från försäkringsbolagen kan variera stort. Det beror på vilket bolag eller variant av försäkring du väljer.

För att en villaägare ska få ersättning för översvämningsskador från sitt försäkringsbolag krävs att vattnet kommer in genom en öppning i huset – källarfönster, dörrar, ventiler etcetera. Försäkringen gäller också om vatten trycks upp via avloppet.

Däremot får man som regel inga pengar om vattnet kommer in i huset genom taket eller på grund av dålig dränering.

– Dräneringen ska klara sådana översvämningar som den i Hallsberg, säger Peter Stark, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.

En nedsättning av ersättningen görs alltid av skadorna på det som kallas ytskikt, det vill säga väggar och golv.

– Däremot görs inget avdrag för om man exempelvis måste bryta upp källargolvet för att torka golvreglarna.

Försäkringsbolagen följer i princip samma mall för hur mycket ersättningen ska skrivas ned.

– Trägolv skrivs av i en takt, keramikgolv i en annan.

Men det finns en gräns på hur mycket ersättningen får skrivas ned till villaägaren och den varierar stort – från 10 000 kronor upp till 105 000 kronor.

– Taket varierar beroende på vilket bolag eller variant av försäkring som man väljer. Traditionellt ligger det på 80 000 till 105 000 kronor, säger Peter Stark.

Han tror att skyfall av den här kalibern kommer att bli allt vanligare i framtiden, vilket kan leda till höjda premier. Peter Stark säger också att trycket nu är starkt på landets kommuner att förbättra skyddet mot översvämningar.

– Kommunerna är mer eller mindre desperata för att vidta åtgärder som att förbättra sådant som skyddsvallar och avloppssystem.

Stark menar att Hallsbergs kommun är ytterst ansvarig för helgens översvämning.

–Det ska egentligen inte kunna ske och man kan tänka sig att de drabbade villaägarna tycker att dräneringen av området borde ha varit bättre. Villaägarna kan med all rätt tycka att kommunen borde ha kunnat förutse det här. Ytterst kan man tänka sig att de villaägare som inte fått full ersättning från sina försäkringsbolag kräver kommunen på skadestånd.

110 millimeter regn föll på ett dygn. Är det inte svårt att skydda sig mot sådana skyfall?

– Naturligtvis och ingen kan egentligen säga hur långt kommunens ansvar sträcker sig, säger Peter Stark.