Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattennivån i Vättern hålls konstant

Annons

Svar

Avsändaren Ulven skriver den 18 december en insändare i NA och uttrycker oro för hur Vätternvatten AB kommer att påverka Vätterns vattennivåer.

Tappningen av vatten från Vättern till Vätternvatten ABs vattenverk och dricksvatten till Hallsberg, Kumla, Lekeberg, Laxå och Örebro beräknas kompenseras med en minskad tappning till Motala ström. Vätterns nivåer planeras alltså inte bli påverkade. För mer detaljerad information finns ett samrådsunderlag ute på vår hemsida.

Insändarskribenten undrar även hur en potentiell höjning av temperaturen i Vättern påverkar vattenuttaget. Klimatförändringar är en faktor vi vet påverkar vårt vatten. Det behöver vi ha beredskap för. Intagsdjupet för den planerade bergtunneln som ska användas för att ta vatten från Vättern till det planerade vattenverket beräknas med det i åtanke.

Gällande fiskar i Vättern så planeras vårt uttag med hänsyn till både människa och miljö.

Lars Ferbe

projektchef Vätternvatten AB

www.vatternvatten.net

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel