Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattenvana och dykteknik för nybörjare i Ställdalen

Ett femtiotal nybörjare från Ljusnarsberg har fått livsviktiga simkunskaper när SAIK:s simskola i Sågdammen går mot sitt slut.

Annons

Christina Haaraoja kommer förbi badplatsen för att berätta att hennes barnbarn Viggo är sjuk.

– Tjejerna är otroligt bra på det här, säger hon och syftar på systrarna som leder undervisningen denna sommar, Moa (20) och Elin (23) Andersson.

För Moa är det ”fjärde eller femte” sommaren, för Elin är det andra. Simskolan i Ställdalen har arrangerats sedan slutet av 1940-talet och många har hunnit lära ut livsnödvändiga simkunskaper här sedan dess. Däribland systrarnas moster, låtsasmamma och kusin.

Den här sommaren är det ett femtiotal inskrivna, uppdelat i åtta grupper.

– Några av dem ska ta lite större märken, andra ska vänja sig vid att ens vara i vattnet, säger Elin.

Alla grupper simtränar måndag till fredag. Det blir många timmar i vattnet för tränarna som är klädda i vadarbyxor. Enligt Moa är det 17-18 grader i vattnet.

Tio av de inskrivna är nyanlända i Ljusnarsbergs kommun. Vid tolvtiden under onsdagen anländer familj efter familj.

Elvaåriga Siba från Syrien har blivit bra på att simma.

– Jag tycker om vatten och det är väldigt roligt att ta simmärken, säger hon.

Hennes fjortonåriga bror Hussam har lärt sig dyka. De kom till simskolan tillsammans med systern Mimmi (9), mamma Noura och Solveig Vikman som är en god vän till familjen. Solveig badar med barnen och tar till kroppsspråket när svenskan inte räcker.

Fjortonåriga Eibo från Syrien är ”bäst på att simma”. Han kom till Sågdammen tillsammans med bröderna Mohammad (9) och Joumaa (11), mamma Fahrida och pappa Hannan.

Mahmoud al Zeeb från Syrien kan utföra hjärt- och lungräddning. Han står och håller koll på barnen, men hänger sedan på Hamed Saadi när han undervisar de yngre barnen om hur man dyker.

– Jag förklarar för dem att de måste ta i med hela kroppen och hoppa när de dyker, nu använder de bara överkroppen, säger Hamed.

Längre in på bryggan sitter pappa Babakhaled med fyraåriga sonen Mohammad hängandes på knäna. Mohammad tjoar och skrattar. Sjuåriga Ibrahim däremot, har lärt sig simma och hoppar glatt ner från bryggan i rockringen om vartannat. Mamma Afra sitter inne på land i sälllskap av de andra mammorna.

På fredag avslutas simskolan med godisregn. Om vädret tillåter får de även visa upp vad de lärt sig.