Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vättern är bästa valet som vattentäkt

Svar:

Annons

Avsändaren Olsson skriver i NA den 29 februari att Vätternvattens planering att bibehålla Vätterns vattennivåer genom en minskad tappning till Motala ström inte sker i samråd med just de som nyttjar vatten längs med Motala ström.

Vi på Vätternvatten vill förtydliga att det pågår dialog och det kommer att utgå ersättning för den mängd vatten som vi minskar deras möjlighet till kraftuttag enligt vattendom med.

Vidare frågar Olsson varför Vätternvatten AB inte istället tar vatten ur Vänern då sträckan skulle vara lika lång och att de har ett ökande problem med översvämningar. Enligt den förstudie som gjorts under samordning av Länsstyrelsen i Örebro län framkom att Vättern är det i särklass bästa alternativet för råvatten som medborgarna i delägarkommunerna har. Det beror på Vätterns långa omsättningstid, att den planerade tunnelsträckningen kan byggas med en naturlig lutning vilket ökar driftsäkerheten och minskar miljöpåverkan med pumpstationer. Redan som råvatten bedöms vattnet i Vättern ha nästintill dricksvattenkvalitet. Efter år av studier vet vi utan tvekan att Vättern är den bästa källa för dricksvatten som delägarkommunerna i Örebro län har.

Gällande översvämningsproblematiken för Vänern kopplat till vårt vattenbehov så är flödena genom Vänern så mycket större än vårt behov. Medelvattenflödet ut via Göta älv från Vänern är 524 m3/s (kubikmeter per sekund) (Data från SMHI) och vårt maximala uttag är 1,5 m3/s vilket skulle motsvara < 0,3 pocent. Det innebär att vårt planerade uttag inte är lösningen för Vänern gällande dess översvämningsproblematik.

Lars Ferbe

projektchef Vätternvatten AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel