Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vätterns vatten ska räcka till dricksvatten och elproduktion

Replik 1

I NA den 5 januari svarar Lars Ferbe på frågor från avsändaren ”Ulven” den 18 december. En fråga handlar om hur vattennivån i sjön kommer att påverkas när Vättern ska försörja ytterligare fem kommuner med vatten.

Det är nu jag på allvar börjar fundera på hur i all världen Frebe fått ansvaret för att driva projektet och inte minst hans geografiska kunskaper söder om Mariebergs köpcentra! Han svarar helt sonika: ”det beräknas kompenseras med en minskad tappning till Motala ström”. Jodå, du har läst rätt!

Men observera han skriver ”beräknas kompenseras” inte ”ska kompenseras”. Är det fråga om en kompetent företagsledare eller ett uttalande av en politisk tjänsteman! Det förhåller sig nämligen på följande sätt.

Motala ström ingår i ett sjöregleringssystem, med riksintresseklassning, som omfattas av bland annat sjöarna Boren, Roxen och Glan. I avrinningsområdet finns elva vattenkraftstationer som ger en normalårsproduktion på 456 GWh (Källa Energimyndigheten).

Detta motsvarar cirka 25 procent av energin från ett av våra största vattenkraftverk, Harsprånget!

Så när vattenbehovet ökar i Örebro och de övriga kommunerna (man vill ju väldigt gärna kunna tvätta sin bil, vattna sin gräsmatta och fylla sin pool) och riskerar därmed vattennivån i Vättern, då stryper Ferbe flödet till Motala ström. Konsekvenserna kan bli tydliga som läsaren säkerligen lätt kan sätta sig in i.

Ferbe avslutar sitt inlägg med följande: ”Gällande fiskar i Vättern så planeras vårt uttag med hänsyn till både människa och miljö”.

Ett sånt kvalificerat, kompentent och tydligt besked måste göra Isabella Lövin grön av avund.

Medborgarna i Askersund ska vara stolta över de politiska partier i kommunen som med stort omdöme tackade nej till att delta i detta huvudlösa projekt.

Ebbe Nyström

Askersund

Hur påverkas dricksvattnet av dräneringsarbetena vid Karlsborgs flygplats vid Vätterns strand?

Replik 2

Jag tackar Lars Ferbe för delvis lugnande besked i NA 5 januari.

Några andra frågor som kan hota dricksvatten projektet:

Vad händer om det kanadensiska gruvbolaget Leading Edge/Tasman får det sökta tillståndet att öppna gruva i Norra Kärr?

Hur påverkas dricksvattnet av dräneringsarbetena vid Karlsborgs flygplats vid Vätterns strand?

Hur påverkas dricksvattnet om skjutningarna till målområdet vid Hammaren ute i sjön får utökas till den sökta nivån från 1000 till 69 000 skott/per år?

”Ulven”

Askersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel