Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Växer så det knakar

Familjecentralen Samba växer så det knakar. Under hösten var 46 familjer inskrivna i verksamheten. Så många har det inte varit sedan 2002.

Inom Svenska kyrkans barnverksamhet arbetar man sedan flera år tillbaka, tillsammans med kommunen och landstinget, med den så kallade Samba-gruppen. Förutom en stunds social samvaro har föräldrar och barn möjlighet att på onsdagar träffa personer från individ -och familjeomsorgen, barnavårdscentralen, mödravårdscentralen och förskolan.

– Familjerna ska kunna träffa de olika verksamheterna på ett och samma ställe. Vi vill stärka föräldrarna i sin roll genom möjlighet till råd och stöd på ett lättillgängligt sätt, säger Elin Björklund, kommunens folkhälsoutvecklare, vilken fungerar som samordnare för Samba.

Glädjande siffror

Fjolåret var ett mycket bra år för Samba-gruppen. Under hösten var 46 familjer, sammanlagt 111 personer, inskrivna vid verksamheten. Glädjande siffror, tycker Elin Björklund.

Samverkansformen är dock inte helt lätt att få ihop. De olika verksamheterna har inte alltid haft möjlighet att finnas på plats. Förhoppningen är dock att det ska bli bättre.

– Jag önskar även att vi skulle kunna erbjuda det här fler dagar i veckan, men det är svårt att få till det, säger Björklund.

Jessica Karlsson är, tillsammans med dottern Elina Eriksson, en flitig besökare på barnverksamheten. Hon är mycket positiv till samverkansarbetet.

– Har jag några frågor att ställa till BVC så kan jag göra det här. Det blir så enkelt, säger hon.

Mer krut på barnverksamheten

Svenska kyrkans har också valt att lägga ännu mer krut på barnverksamheten. Bland annat har ytterligare en person anställts i barnverksamheten.

– Vi har ökat på i långsam takt och verkligen satsat på att få ihop alla delar. Det ser ut som om vi har lyckats väl, säger Anna Johansen, barntimmeledare.

De familjer som besöker barnverksamheten tycks också rekommendera andra att gå dit. Något som bekräftas av föräldern Lena Ström.

– Det är en bra mötesplats där man lär känna andra föräldrar och barn, säger hon.

Ingen extra kostnad

Allt arbete inom familjecentralen bedrivs inom de olika professionernas ordinarie verksamheter och innebär därför ingen kostnad för några extra resurser.

Ljusnarsbergs kommun har beviljat Samba-gruppen ett bidrag på 9 000 kronor under 2010. Pengarna går bland annat till familjecentralens cafékvällar med exempelvis föreläsningar och kurser.