Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Växjö drygade ut serieledningen till nio poäng – besegrade Örebro efter självmål: "En olycklig studs"

Örebro Hockey tog ledningen.
Men sedan malde serieledande Växjö ned gästerna och vann med 3–1 – och drygade ut serieledningen till nio poäng.
Örebro har däremot närmare till kval än till slutspel efter sjunde förlusten på åtta senaste matcherna.
– Det var inte tillräckligt bra. Ska vi slå Växjö här nere måste vi göra en toppinsats, säger Örebros tränare Niklas Sundblad till Cmore.

Läs också (plus): Örebro Hockey-backens galna dygn – tre matcher och två Smålandsresor inom 49 timmar: "Kanske känner mig sliten i morgon"

Gustav Backström blev rejäl otursgubbe för sitt Örebro Hockey i lördagskvällens bortamatch mot serieledande Växjö Lakers.

Örebro hade, sett till matchbilden helt ologiskt, 1–1 med sig från första perioden, där laget faktiskt ett tag var i ledningen efter Tylor Spinks läckra 1–0-mål. Men drygt sex minuter in i andra slog Backström en svår passning till Rodrigo Abols, som tappade pucken till Växjöspelaren Jonas Röndbjerg. Röndbjerg avfyrade direkt, från blålinjen – en puck som Örebromålvakten Eero Kilpeläinen såg ut att ha koll på tills Backström, som stod kvar framför mål, hängde upp sin klubba och styrde in den i eget mål.

Örebro avslutade andra perioden bra spelmässigt, men lyckades inte skapa någonting i den tredje. Den väntade anstormning uteblev helt, och i stället avgjorde Robert Rosén med 3–1-målet i numerärt överläge efter att Alexander Hellström tagit en onödig utvisning.

Så var matchen: Läs ikapp direktrapporten här

Läs också: Uppgifter: Poängkungen på väg bort från Örebro: "Kunde definitivt ha varit bättre"

Efteråt summerade Örebro-tränaren Niklas Sundblad en spelmässig rätt svängig match, där Växjö som helhet ändå hade ett rejält övertag.

– De "vann" första perioden. Vi gjorde en riktigt bra andraperiod, och ändå förlorade vi den efter en turnover och en olycklig studs på en klubba in i målet. Sedan tycker jag inte att vi kom upp riktigt i tredje perioden och fick tryck på dem som vi hade i andra, och så fick de powerplaymålet och så fick vi en riktig uppförsbacke. Vi jobbade in oss lite på slutet, men det var inte tillräckligt bra: Ska vi slå Växjö här nere måste vi göra en toppinsats, och de var lite bättre än oss i dag om man kollar på statistiken sett över hela matchen, säger han till Cmore.

– Sam (Hallam, Växjötränaren) fick fart på dem inför tredje. De steppade upp sitt game och fick fast oss och stängde ned oss bra. De är ett skickligt lag, de leder ju ligan och kan stänga matcher på ett bra sätt. Så vi fick inte de chanser vi ville ha.

Läs också (plus): Växjöbackens hyllning till Örebro efter segern: "Hade väldigt bra och lärorik period där"

Segern gör att Växjö drygar ut sin serieledning från sex till nio poäng eftersom tvåan Färjestad förlorade sin match på lördagen.

Örebro är däremot fast i ingenmansland i tabellen, nu med hela sju poäng upp till slutspelsstrecket eftersom Brynäs på lördagen tog tre poäng och bara fem ned till kvalstrecket eftersom Karlskrona också tog en segern.

Örebro har nu förlorat sju av de senaste åtta matcherna och bara vunnit tre av de senaste 14. Ett återkommande problem under den tidsperioden har varit att Örebro bland och gett i matcherna, stundom spelat bra, stundom fallit igenom.

– Det är nästan inget lag i den här ligan som spelar tre bra perioder i rad, matcherna går alltid i vågor. Det viktiga är att man kan stänga av matcher när man inte är inne i en bra fas, lite som Växjö gjorde i kväll. De stängde ned matchen i början av tredje perioden. Det är viktigt att lära sig som lag, att man klarar av att döda av när puckarna inte riktigt studsar med. Sedan kommer man i sving igen och får momentum. Det ska vi jobba vidare med, säger Sundblad till Cmore.

Nu väntar landslagsuppehåll, och därefter en returmatch mellan Växjö och Örebro – i Örebro, tisdagen den 19 december.

– Det är bara att tävla stenhårt, äta och sova och vara förberedda efter uppehållet, säger Sundblad.

Växjö–Örebro Hockey 3–1 (1–1, 1–0, 1–0)

Första perioden: 0–1 (11.27) Tylor Spink (Daniel Viksten, Victor Bartley), 1–1 (15.50) Jonas Röndbjerg (Pontus Netterberg, Arvid Lundberg).

Andra perioden: 2–1 (26.32) Jonas Röndbjerg (utan assist).

Tredje perioden: 3–1 (50.07) Robert Rosén (Andrew Calof) i spel fem mot fyra.

Skott: 28–22 (11–3, 6–13, 11–6).

Utvisningar, Växjö: 2x2. Örebro: 4x2.

Domare: Mikael Holm, Benjamin Hoppe.

Publik: 4 212 (Vida arena).