Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ved som ska eldas med måste vara torr

Svar

Annons

... till snålheten bedrar visheten, NA 13 mars.

Det är inte vedeldningens fel att det blir olägenhet och luktar. Om man inte eldar på rätt sätt och med rätt utrustning så förstår jag att det skapar olägenhet.

Förutsättningar för att elda miljövänligt är följande, menar jag:

Ved måste torka väl, minst 2 år, man bör komma ner under 10 procents fukthalt.

Att man har en panna med keramisk förbränningsugn så man får en förbränning runt 1000 grader. Detta för att kunna förbränna tjäran.

Att man justerar pannan så man eldar så effektivt och miljövänligt som möjligt. Ackumulatortankar är ett måste för att kunna elda miljövänlig.

Braskaminer är ett gissel, de är bara till för att myselda kort period. Man kan inte få den höga temperatur som fodras för bra förbränning.

Nya pannor som det är större krav på miljön är lättare att elda, de kan gärna vara försedda med rökgasfläkt och lamdasond-styrning, men kunskap av eldaren krävs även där och torr ved.

Vedelning är miljövänligare än pelletseldning. Pellets torkas med stora pannor som drar mycket energi för att få torrt bränsle på kort tid.

Vedeldaren nyttjar solens energi för att torka veden, med bekostnad av att det tar betydligt längre tid att torka. Fram för solenergi för torkning av ved.

Vedpannor som installeras 2020 har krav på miljöklassning som gör eldningen betydligt miljövänligare och med avancerad styrning.

Man förbjuder inte alla bilar för att det rullar gamla fordon som spyr ut skit.

”Pyrolys”

Laxå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel