Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bönor i sallad och pasta

Annons

Marinerad ljummen bönsallad med rostbiff och chèvre

4 portioner, 30 minuter

Lättlagat och lättsmält på samma gång.

250 g blandade färska bönor, t ex vaxbönor, rosenbönor etc

2 schalottenlökar

2-3 kvistar färsk dragon

1 tsk dijonsenap

1 1/2 msk vitvinsvinäger

1 tvättad citron

salt

nymalen svartpeppar

4 msk olivolja

200 g färdig rostbiff

80 g chèvre eller annan mjuk getost

Ansa bönorna. Skala och hacka löken riktigt fint. Blanda med repade grovhackade dragonblad, dijon, vinäger, rivet citronskal, salt och peppar. Tillsätt lite olja i taget under omrörning.

Koka bönorna i lättsaltat vatten tills de är nätt och jämnt mjuka. Låt rinna av. Häll dressingen över de varma bönorna och låt stå och dra i 5 min.

Fördela bönsalladen och rostbiffskivor på tallrikar. Smula över ost. Dekorera med citronskivor och dra några tag med pepparkvarnen över. Servera som enkel kvällsrätt eller lunch.

Sesamwokade bönor med ingefärsräkor, kantareller och bacon

God och smakrik säsongsrätt. Hoppa över bacon för ickeköttätare.

4 portioner, 30 minuter

300 g färska blandade bönor, t ex vaxbönor och haricots verts

500 g frysta räkor

5 cm färsk ingefära

3 vitlöksklyftor

4 msk olivolja

2 tsk sesamolja

flingsalt

1 rödlök

1 röd eller gul chili

1 paket bacon

100 g kantareller

1 msk sesamfrön

2 msk sherry

2 tsk soja

1 nypa socker

Tina och skala räkorna. Skala och riv ingefära och vitlök. Blanda med hälften av olivoljan och sesamoljan samt lite salt. Häll räkorna i blandningen och gnid in dem ordentligt. Låt stå i tio minuter.

Snoppa och ansa bönorna. Koka dem i lättsaltat vatten i någon minut (de ska bara mjukna lite grand). Låt rinna av. Skala och skär rödlöken i klyftor. Kärna ur och finhacka chilin. Strimla baconet, ansa kantarellerna och bryn dem tillsammans i en wok eller vid stekpanna. Tillsätt resten av oliv- och sesamoljan, sesamfrön, bönorna, chilin och rödlöken. Fräs tills bönorna mjuknar, men fortfarande har lite tuggmotstånd. Häll på räkorna, sherry, soja och socker. Rör runt och fräs hastigt tills allt blir varmt. Servera genast med kokt jasminris.

Pasta med bondbönor, pancetta och pecorino

Enkla, rena, fina italienska smaker i en härlig pastarätt där bönorna verkligen får komma till sin rätt.

2 portioner, 30 minuter

2 dl plockade bondbönor eller cirka 700 g hela skidor

200 g tagliatelle eller annan pasta

100 g pancetta (italienskt bacon) eller bacon

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

cirka 75 g pecorino

nymalen svartpeppar

Plocka ur bönorna ur skidan. Förväll bondbönorna i lättsaltat vatten i ett par minuter. Låt svalna något och kläm försiktigt av skalen som när man skållar mandel.

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Stek pancetta eller bacon under tiden på medelvärme tills det får färg, tillsätt finhackad schalottenlök och vitlök och låt stekas mjukt. Häll sedan ner bondbönorna och värm i stekfettet.

Lägg upp pasta i två skålar. Vänd ner bönblandningen. Bryt pecorinon i småbitar och strö över. Peppra och servera genast.

Att dricka till

Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2009 (94538), 199 kronor, eller Bourgogne Aligoté (5500), 99 kronor.

Till woken: Dr L Riesling (7218), 79 kronor.

Alkoholfritt: Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei (1922), 12:90 kronor.

Mer läsning

Annons