Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem angrep vem i fortsättningskriget?

Finland fyller 100 år. Då är det tid att hylla Finland. Till exempel i de artiklar vi publicerade både på finska och svenska den 9 juli. Men det är naturligtvis också läge att diskutera svåra frågor som rör Finlands historia.

Detta är ett svar på ett inlägg som återfinns på debattsidan:

Daniel Granqvist reagerar i en debattartikel mot en mening i en av texterna där det står att Finland gick till angrepp mot Sovjetunionen i fortsättningskriget som inleddes 1941. Det var Sovjetunionen som orsakade kriget, skriver han. Han konstaterar att sovjetiska bombplan angrep Finland innan de finska trupperna gick över gränsen till Sovjetunionen.

Begreppet "fortsättningskriget" syftar på att det var en fortsättning på vinterkriget 1939-1940. Stalin försökte göra Finland till en Sovjetrepublik under vinterkriget. Han trodde att de bittra minnena från inbördeskriget 1918 skulle få många finländare att sluta upp bakom den kommunistiska lydregim som Sovjet lät tillsätta i den lilla staden Terijoki. Men det blev rent pinsamt när den kommunistiska lydregeringen i Terijoki utlovade reformer som redan var genomförda i Finland. Den sovjetiska ledningen hade noll koll på läget i Finland.

Jag kan respektera en historieskrivning som säger att Stalin orsakade fortsättningskriget. Dels genom vinterkriget, dels genom att i ett senare skede ställa nya krav på Finland. Dessutom stod den unga demokratin Finland ensam. Det fanns förhoppningar i Finland att västländer som Storbritannien och Frankrike skulle komma till undsättning. Men så skedde aldrig.

Jag har däremot svårt att ställa upp på en historieskrivning som säger att det var Finland som blev angripet.

Redan i december 1940 fick Finlands regering en förfrågan om landet ville vara med i ett kommande tyskt angrepp mot Sovjetunionen.

Så här skriver den finländske historieprofessorn Henrik Meinander i sin bok "Finlands historia":

"I januari 1941 utstakades i all hemlighet riktlinjerna för det tysk-finska samarbetet under den stora östoffensiven. Tyskarna skulle ansvara för anfallet från norra hälften av Finland. I gengäld förband sig den finska militärledningen att efter ett visst dröjsmål anfalla över både Karelska näset och norr om Ladoga mot floden Svir" (sidan 180).

Det är visserligen sant att den finska insatsen började först efter att sovjetiska bombplan angripit Finland. Men då var besluten om ett finskt angrepp redan fattade. Tyska trupper fanns redan i landet. Tyskland använde finskt territorium redan från början i operation Barbarossa. Till exempel lade tyska ubåtar ut minor runt sovjetiska baser i samråd med den finska marinen. Syftet med att vänta var, enligt Henrik Meinander, att "iscensätta Finlands engagemang i anfallskriget som en försvarskamp".

Finlands inträde i kriget ledde till något unikt i världens historia: två demokratier hamnade formellt i krig med varandra, när den brittiska regeringen utfärdade en krigsförklaring mot Finland. Men det avlossades inte ett enda skott mellan finska och brittiska styrkor. Så trots den formella krigsförklaringen gäller ändå: demokratier krigar inte mot varandra.

Finland höll också ett avstånd till naziregimen i Berlin. Trots flera påstötningar från Berlin vägrade Finland att delta i tyskarnas försök att erövra Leningrad (nuvarande Sankt Petersburg). Finland undvek också att angripa Murmanskbanan som var en viktig transportled för de allierades leveranser av utrustning och förnödenheter till Sovjetunionen. Det beslutet anses ha spelat en roll för att få USA att avstå en krigsförklaring mot Finland.

Finland blev en särskild punkt på dagordningen när de allierades ledare träffades i Teheran i december 1943. De enades om att Finland skulle få behålla sin självständighet, men på villkor att de gränser som drogs upp efter vinterkriget skulle fortsätta gälla.

Så Finlands situation var allt annat än enkel. Men jag har svårt att dra någon annan slutsats än att Finland deltog i det tyska anfallet mot Sovjetunionen 1941.