Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem av dem ska bli lucia?

Med ljus i håret ska Hällefors lucia och hennes tärnfölje sprida glädje. På söndag lottas årets ljusdrottning.

Det offentliga luciafirandet i Hällefors sker nu för 52:a året i rad. Men det var nära att det upphörde helt då Röda korset som huvudarrangör kände att man inte längre mäktade med arrangemanget.

Hällefors-Hjulsjö kyrkliga församling räddade det hela när man meddelade sig beredd att ta över.

Kyrkan är sedan tidigare involverade i luciafirandet eftersom kröningen hållits i kyrkan sedan många år tillbaka. Så även i år och det är Marie-Louise Danielsson-Tham som ska tända kronans ljus. Men innan dess ska lottningen av vem som blir dess bärare genomföras. Det sker i samband med julskyltsöndagen på Hällefors torg den 28 november. Kröningen är inbokad i Hällefors kyrka den 12 december.

Övar sång

I år är det nio flickor som är aktuella vid lottningen. Gänget träffas regelbundet för att öva sång tillsammans med Linda Örtlund som sedan många år håller i det musikaliska i kyrkan och när flickorna gör sin luciaturné på äldreboenden och företag i samhället den 13:e.

– Det blir en kämpig och hektisk dag. Vi startar tidigt på morgonen och är inte klara förrän sent. Men dagen blir ett minne för hela livet, säger Linda Örtlund.

Flickorna själva ser med spänning fram mot både kröning och själva lussandet.

– Det är en fin tradition, tycker hela gänget.

Hällefors lucia genomförs i samarbete med NA.