Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem får NA:s kulturpris 2015?

Det har blivit dags för en av årets roligaste händelser för oss på Nerikes Allehandas kultur- och nöjesredaktion: att avslöja de nominerade till NA:s kulturpris 2015.

I år ska vi dela ut priset i samband med O Helga Natt på Stortorget i centrala Örebro. Priset ska gå till en eller flera personer ”i ett aktivt skapande skede av hög klass inom något eller några av traditionella konstnärliga områdena, eller är aktiv och framstående inom forskning inom nämnda områden".

1 Anton Hjärtmyr. Lekfull och kreativ konstnär som har fått ännu en generation örebroare att upptäcka konsten. Nästan alla Örebros barn har klättrat runt bland de överdimensionerade popcornen på Engelbrektsgatan under Open Art, och därmed upptäckt konstens storhet på flera olika plan.

2. Sébastien Dubé. Färgstark musiker som vid sidan om sitt arbete som basist i Svenska kammarorkestern arbetar i en rad olika konstellationer inom jazz och folkmusik, bland annat med Ale Möller och Maria Johansson med flera. Med sina rötter i Kanada bygger han ständigt nya broar inom det som vi i dag kallar etno, eller världsmusik. Som improvisationsmusiker har han visat på nya, oanade möjligheter för sitt stora instrument.

3. Magnus och Anki Spångberg. Tillsammans har paret Spångberg hyllat körtraditionen i Örebro i många år. SMS-kören (Sjung med Spångberg) sprider sångglädje och är nu inne på sitt tredje verksamhetsår. Med den ger Anki och Magnus över 400 örebroare möjlighet att, oavsett ålder eller tidigare körerfarenhet, uppleva glädjen att sjunga i kör.

4. Cecilia Jansson. Storartad och egensinnig konstnär som ser till att sprida sin konst på de mest skilda platser. Under det gångna året har hon arbetat med internerna på Kumlaanstalten, gjort ett konstverk av nycklar till Kvarntorpshögen i Kumla, visat film på årets Open Art och dessutom varit representerad på Venedigbiennalen.

5. Frida Nilsson. Författare vars böcker lyser som guldklimpar i barnbokshyllan. Sedan debuten 2004 med boken ”Kråkans otroliga liftarsemester” har hon kommit ut med i snitt en bok i året. Senare i dag, måndag, avslöjas om hon får Augustpris för bästa barn- och ungdomsbok. Går den till någon annan, får hon trösta sig med nomineringen till NA:s kulturpris.