Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem litar du mest på i coronakrisen? "Tre av fyra söker främst information hos medierna"

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Förtroendet bland svenskar är inte oväntat störst för läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal som uttalar sig om coronakrisen. Svenskarnas tilltro ökar även för politiker och myndighetspersoner. Journalister och medier har också ett ökat förtroende hos allmänheten. Det är något vi märker på NA. På nio veckor har antalet prenumeranter ökat med 1 200. En fantastisk ökning på kort tid som visar att läsarna tycker att vår bevakning kring coronaviruset både är relevant och trovärdig.

Det är Kantar Sifo som genomfört en förtroendeundersökning. Den är en del av en studie av hur människor nås av och uppfattar information om coronaviruset och pandemin. Studien genomförs av forskare från Karolinska institutet och Södertörns högskola i samarbete med kunskapsnoden Vetenskap & Allmänhet.

Inte oväntat är förtroendet störst för vårdpersonal. I coronakrisen är läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och annan vårdpersonal hjältar för de flesta människor. Vårdpersonalen får också en enorm exponering just nu i olika medier. 92 procent av de tillfrågade hade ganska eller mycket stort förtroende för vårdpersonal som uttalar sig. Ett förtroende som ökade mellan mars och april.

Tegnell fick mycket kritik i början.

Statsepidemiolog Anders Tegnell fick mycket kritik i början. Sedan har han hämtat hem förtroendet hos de flesta svenskar efter att dag efter dag hålla presskonferenser och bli intervjuad av mängder med media. Allmänhetens förtroende för myndighetspersoner har också ökat kraftigt sedan coronakrisen tog fart. Mellan mars och april ökade antalet som har ganska eller mycket stort förtroende för myndighetspersoner med tolv procent till 72 procent.

Väljarundersökningar och förtroendebarometrar visar att förtroendet för regeringen och Stefan Löfven ökat kraftigt. Det är en vanlig tendens i kristider att landets befolkning i större utsträckning sluter upp bakom den sittande regeringen och statsministern. I den aktuella förtroendeundersökningen ökar också folks tillit till politiker som uttalar sig i coronakrisen från 33 till 43 procent mellan mars och april.

Studien har även undersökt hur människor uppfattar olika mediers rapportering om coronaviruset. Svenskarna har störst förtroende för public service. 83 procent har ganska eller mycket stort förtroende för SVT medan Sveriges Radio har lite lägre förtroende, 78 procent. Bland dagstidningarna har Dagens Nyheters rapportering störst förtroende bland allmänheten med 49 procent medan siffran för lokala morgontidningar är 42 procent.

Bara tolv procent väljer information från myndigheternas hemsidor.

Det är glädjande att människor i första hand vänder sig till traditionella medier för att få veta mer om coronaviruset. Undersökningen visar att tre av fyra främst söker information hos medierna. Bara tolv procent väljer att få information direkt från myndigheternas hemsidor.

På NA har vi hittills publicerat 750 artiklar om coronaviruset och samhällskrisen. Vi kommer fortsätta bevakningen i samma omfattning under lång tid framöver. Följ oss i våra medier. Dygnet runt. Vi finns här för dig.