Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem namnger stormarna?

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

För några dagar sedan fick jag en fråga om det var vi på SMHI som namngav stormarna här i Sverige och varför det bara är vissa som får namn. SMHI har aldrig namngivit stormar, utan det är vår norska motsvarighet. MET, som gör det.

De namnger bara stormar som påverkar Norge och därför får inte alla stormar som påverkar Sverige ett namn. MET använder sig av en förutbestämd namnlista och går i bokstavsordning. I USA gör man på ungefär på samma sätt.

Först döptes orkaner efter de helgon som hade namnsdag den dag som orkanen dök upp men på slutet av 1800-talet började en del orkaner ges kvinnonamn. Under andra världskriget gav man orkanerna namn främst för att underlätta meteorologernas arbete.

Att använda sig av korta namn istället för krångliga longitud-latitud namn ledde till färre missförstånd när man kommunicerade världen över. År 1953 började "National Hurricane center" i USA att systematiskt ge namn åt alla tropiska stormar och orkaner på norra Atlanten och i Mexikanska golfen. Den första tropiska stormen på året fick ett kvinnonamn som började på A, den andra med B o.s.v. Det var inte förrän 1979 som den amerikanska vädertjänsten ändrade så att både kvinnliga och manliga namn användes vid namngivningen av nya stormar.