Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem ska skotta?

Den senaste tidens ymniga snöfall har gjort det svårt inte bara för hjulburna fordon, utan även för gående. I villakvarteren är det dessutom lite si och så med snöröjningen, som faktiskt delvis är fastighetsägarnas ansvar.

Annons

Snöröjningen i stort i de fyra Bergslagskommunerna sköts av Bergslagens kommunalteknik. BKT ansvarar för vinterväghållningen på kommunala körbanor, gång- och cykelvägar, torg och viss kommunal fastighetsmark.

I Lindesberg har Kommunalförbundet också ansvaret för snöröjning och halkbekämpning i centrum mellan broarna, järnvägen och sjön.

På övriga områden är ansvaret delat mellan kommunen och fastighetsägare. Det finns reglerat i ”Föreskrifter om gångbanerenhållning” som antagits av Lindesbergs kommunfullmäktige och som gäller från 1 januari 1996 och inom detaljplanelagt område i kommunens tätorter. I föreskriften heter det att det är fastighetsägarens ansvar att skotta och sanda gångbana i anslutning till fastighetsgränsen.

Det gäller såväl villor som flerfamiljshus. Liknande föreskrifter finns i de övriga kommunerna.

En rundtur genom Lindebergs villområden visar att det är si och så med efterlevnaden.

– Jag skottar alltid, berättar Bengt Wallberg och pekar på en prydlig passage genom snödrivorna förbi hans tomt på Björkhyttevägen.

Lite längre bort längs gatan ligger snön orörd kvar på trottoaren. Ett inte alltför ovanligt fenomen som gör att gående tvingas ut i gatan vissa sträckor.

Hur ska den då göra med snön som vill göra rätt?

– Finns det trottoar ska man skjuta ut snön mot gatan, finns det ingen trottoar får man lägga snön mot tomtgränsen och ordna ett gångutrymme utanför, säger Lars Gunnar Björklund på BKT.

Blir det för mycket snö mellan gata och trottoar är det BKT:s ansvar att få bort den. Men kommunalförbundet försöker låta vallarna ligga så länge som möjligt. Det är först när det blir trafikfarligt som de röjer undan snövallarna.

– Visserligen har vi nya pengar till vinterväghållningen, men vi försöker hålla igen.

Natten mot trettondagsafton röjdes dock snövallarna från bland annat Kristinavägen i Lindesberg.

Annons