Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem var Julius Gumaelius?

Min framlidna svärmor var fosterdotter till Maria Kjellgren, pionjär inom barnträdgårdsverksamheten och utbildning av förskollärare i Örebro, och som ni skrivit om tidigare. Ett flertal av den tidens prominenta personer i Örebro stöttade verksamheten ekonomiskt och moraliskt, bland annat Dieden på Karlslund, Johan Behrn med flera samt stadsfullmäktige. En av Marias många systrar var gift Gumaelius, och bland stöttepelarna fanns också en Julius Gumaelius, en väl sedd gäst i Marias hem, och som alltid benämndes redaktör Gumaelius. Det var dock inte denne som var gift med Marias syster. Redaktör Gumaelius var ogift, men hade hushållerska. Jag har utan framgång jagat information om denna person. På något sätt bör han ha varit knuten till Nerikes Allehanda. Tidsperioden bör ha varit 1902–1942.
Dan Eriksson
Garphyttan

Svar:Julius Gumaelius var mycket riktigt knuten till Nerikes Allehanda, han var i företagets tjänst i över sextio år. Han kom till Örebro som 13-åring från Ornö i Stockholms södra skärgård där fadern verkade som kapellpredikant men hade avlidit 1859, samma år som Julius föddes. Efter att ha genomgått folkskolan blev han skickad till släktingarna i Örebro för fortsatta studier dels vid tekniska aftonskolan och dels privatundervisning. Han fick bo hos sina fastrar Lina och Hedda Gumaelius som vid denna tid förestod ett skolpojkspensionat här i staden. Genom Arvid Gumaelius, som var kusin med hans far, fick han dessutom plats som tryckarlärling vid Nerikes Allehandas tryckeri med att slipa litografisk sten och hjälpa till vid pressarna.

Vid denna tid trycktes tidningarna bokstavligen talat för hand, pressen drogs likt en handmangel med vev och ett stort drivhjul medan en iläggare lade i ark efter ark i pressen. Julius fick senare under sin yrkesbana se tryckpressarna utvecklas väsentligt. Några år senare, 1878, avancerade han till ekonomiavdelningen på tidningen först som bokhållare och kassör samt senare som kamrer. År 1923 blev han verkställande direktör och innehade den befattningen i tio år. Julius hade då varit huvuddelägare och tillhört Nerikes Allehandas styrelse i åtskilliga år när han 1933 överlät tidningen och aktiemajoriteten till advokat Claës Ljung.

Julius Gumaelius dog 1958, 98 år gammal. Han var aldrig gift men under de sista tjugo åren av sitt liv hade han, som det skrivs i tidningarna från den tiden, en föreståndarinna och trotjänarinna som hette Anna Olsson. Vid sin 95-årsdag intervjuas han i tidningen och artikeln avslutas med följande text: ”Av alla är han högt aktad och värderad, ende kvarlevande bäraren i Örebro av ett namn, som sedan mer än hundra år stått ristat i stadens hävder.