Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem var Viktor Lindblad?

Hej!
Som jag förstått fanns det en gång en berömd fanmålare från Örebro som hette Viktor Lindblad. Vad kan ni berätta om honom
Mvh
Hans

Svar:Viktor Lindblad föddes 1862 i Svenarums socken i Jönköpings län. Viktor hade gått i lära hos sin äldre bror som var yrkesmålare. Som 17-åring fick han ett stipendium och reste till Stockholm för att där få konstnärlig utbildning vid Tekniska skolan. Efter två års studier återvände han till Småland där han i Jönköping försörjde sig som porträtt- och landskapsmålare. Dessutom fick han beställningar på kopiering av adelsporträtt och dekorationsmålningar. Troligtvis började han måla standar runt 1896. Viktor var då aktiv inom nykterhetsrörelsen i Jönköping och det är troligt att han fick sina första beställningar därifrån.

Våren 1897 flyttade Viktor till Örebro. Efter att ha haft sin bostad och ateljé först på Änggatan 11 och senare på Ringgatan 14 byggde han, som en av de första nybyggarna i Rosta egnahemsområde, en reslig villa med ateljé på övervåningen alldeles invid Svartån. År 1908 stod ateljén färdig och firman hade nu förutom honom själv fem anställda. På drygt tio år hade han dessutom etablerat sig som en av de främsta fantillverkarna i landet.

Ateljén fungerade som målarskola och gav arbete till småindustri i närheten som hade anknytning till standar- och fantillverkningen. Tofsar och snoddar som skulle hänga från standaren och fanorna tillverkades hos Rydbergs snörmakeri som huserade i grannfastigheten. Stängerna tillverkades hos John Liedströms snickerifabrik i Rosta. Fodral och bärremmar syddes hos sadelmakare Kruse på Tegelgatan.

Fackförenings- och nykterhetsrörelsens starka frammarsch under 1900-talets första decennium gjorde att Viktors firma fick mängder av beställningar. Storstrejken 1909 och första världskriget fick konjunkturerna att vända och inte förrän efter krigets slut blev det åter fart på beställningarna. Men Viktor avled i en hjärtattack hösten 1920. Firman drevs vidare sav Viktors änka Ida och en av hans elever, Ragnar Dahlkvist.

Fotnot: Uppgifterna är hämtade ur boken Med fanorna i täten av Clas Thor, där det finns mer att läsa om Viktor Lindblad.