Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vendel får hjälp att söka efter mormor

Fars släkt har han redan koll på. Men när släktforskarklubben under lördagen var på biblioteket passade vendel Pettersson på att ta hjälp att söka efter sin mormor.

Runt ett konferensbord fyllt med datorer tog Nora släktforskarklubb i helgen emot Norabor som ville veta mer om sina rötter.

– Allt vi behöver är några uppgifter att börja med, som ett namn, födelseår eller födelseort, berättar Lars Öjebo.

I olika arkiv hjälper släktforskarna besökare att söka fram släktingar. Ofta är det digitaliserade kyrkböcker de söker i.

– Men det finns också register över exempelvis dem som emigrerat till Amerika, säger Ann-Marie Söderberg.

Registren finns ofta på internet för den som vill abonnera. Men besökare kan även få tillgång till dem i släktforskarklubbens lokaler på Eliasonska gården, där man också kan söka i kyrkböcker från Nora, Järnboås och Viker på microkort.

En av dem som på lördagen tog chansen att få lite hjälp är Vendel Pettersson från Bengstorp.

– Fars släkt har jag tagit fram uppgifter på själv ända tillbaka till mitten av 1700-talet. Det gick bra eftersom de bott i Nora hela tiden. På mors sida är det svårare, säger Vendel Pettersson.

Den han vill hitta är sin mormor Anna Charlotta Karlsson, och han vill veta var i Getingdalen, Närkes Kil, hon föddes.

– Jag skulle vilja veta vilket av husen de bodde i, så att jag kan gå dit och kika lite, säger han.

Ingrid Berglund börjar leta i husförhörslängder och liknande register, men hon konstaterar snabbt att släktforskande kan vara tålamodsprövande för tillsammans får de gå igenom sida upp och sida ner på dataskärmen framför sig i sin jakt på Vendels mormor.