Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Veronica flyttade hem för att driva Bryggerikrogen

Hon fick inte mer än tre veckor på sig att starta. Ändå tvekade Veronica Carlsson inte en sekund när hon i somras fick frågan om att flytta hem för att driva Bryggerikrogen i Nora.

Veronica Carlsson växte upp i Guldsmedshyttan där hon spelade hockey med killarna i tio år, innan hon som 16-åring flyttade till Åre för att läsa hotell- och restaurangprogrammet. Där blev hon kvar i tio år för att plugga, jobba och åka skidor. Under de åren var hon bland annat med och startade upp restaurang Fäviken, innan hon sommaren 2010 tog ett sommarjobb på Ulla Winbladhs i Stockholm. När hon sedan blev erbjuden jobb på Mathias Dahlgrens enstjärniga Matbaren och tvåstjärniga Matsalen blev hon kvar där i fem år.

– Jag ville egentligen bli kock. Men det var genom serveringsjobb jag fick chans att stanna i Åre, och utöver en sommelierutbildning hos Restaurangakademin så är det servering och service jag fortsatt med.

När Veronica i somras fick frågan om att flytta hem för att driva Bryggerikrogen i Nora så sa hon ja med en gång.

– Jag hade pratat om att jag ville flytta hem, men visste inte vad jag skulle jobba med om jag lämnade Stockholm, så det här erbjudandet kom perfekt.

Erbjudandet fick hon från de tre andra delägarna i Bryggerikrogen, Noraföretagarna Cecilia Lundqvist Sundin och Leif Carlsson (Veronicas pappa) samt Roger Hjelm krögare på Katrinelund. De ville starta restaurangen tillsammans men behövde någon som kunde vara på plats och sköta den.

– Många sa att jag tog ett omöjligt uppdrag. Men jag jobbar stenhårt för det jag tror på och nu vill jag sätta Nora på den gastronomiska kartan.

På Bryggerikrogen vill Veronica att gästerna ska känna sig välkomnade, få en hög service och bra mat till ett rimligt pris.

– För att få god mat för en rimlig peng är det oerhört viktigt med en bra kock. Nu jobbar Jonathan Karlsson i köket. Vi jobbar mycket med god mat av förhållandevis billiga råvaror. Hos oss får man oftare grissida och fläkskarré än oxfilé.

Bryggerikrogen öppnade i augusti med uteservering och pub. Nu har de precis slagit upp dörrarna till restauranglokalen, där Veronica inrett med spår av den industrilokal det en gång varit och med mycket detaljer från naturen. Snart är det dags att ta fram julmenyn.

Veronica har varit på plats i princip varje dag sedan starten. Hon har personalansvar, sköter beställningar och tar emot leveranser, men hon serverar också gästerna och slår ut kassan när de gått hem.

– Jag fick bara tre veckor på mig att starta i somras. Första veckan var allt kaos. Jag hade hundra missade samtal på telefonen och när vinet kom så fick jag till exempel så många flaskor som jag trodde jag hade beställt lådor, berättar hon.