Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Veronica vill kämpa mot alla orättvisor

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Orättvisor på arbetsmarknaden var något av det som fick Veronica Löfling att börja jobba politiskt. Hon står som fjärde namn på Vänsterpartiets lista i Hallsbergs kommun.

SKOGAHOLM. Utanför fönstret vid Veronicas lägenhet i Skogaholm står partiets valstuga. En husvagn av 60-talsmodellen ”Ägget”

– Den är både rolig och praktisk. En husvagn kan vi ju flytta med oss var som helst, säger Veronica.

Hon började arbeta politiskt just innan förra valrörelsen för fyra år sedan, och har sedan dess suttit som ersättare i teknik- och plannämnden i Hallsbergs kommun. Nu tar hon ytterligare ett steg in i politiken.

Engagemanget är en följd av en serie händelser för några år sedan. Hon var sjukskriven och ville inget hellre än att börja jobba igen.

– Men i stället kände jag mig anklagad. Det kändes som myndigheterna trodde att man är sjukskriven för att man är lat. Men så var det verkligen inte för mig. Det är inte alltid man är sjuk så det syns utanpå.

Arbetsträning blev en väg tillbaka, men också där mötte hon orättvisor.

– Jag såg på nära håll hur systemet utnyttjas. Företag tar emot personal med olika bidrag och säger att de ska anställa på sikt, men när det väl är dags, tar många in en ny praktikant i stället.

Västerpartiet blev det parti som Veronica kände sig mest hemma i.

Hur tycker du att Hallsbergs centrum ska utvecklas?

– Som bekant tycker vi att beslutet om Folkets hus tagits för snabbt och på svaga grunder. Vi vill helst ha Folkets hus kvar, av många anledningar. Planeringen av centrum har alltid varit vinglig. Jag skulle vilja att torget var ett riktigt salutorg, och inte bara en parkering. Ett tätare och bättre samarbete mellan kommunen och handlarna behövs också.

Hur ser du på utvecklingen för kommunens småorter och landsbygd?

– Vänsterpartiet vill ha en riktig regionalpolitik som ger utveckling och använder våra resurser bättre. Lokalt måste vi tänka mer på att locka företag även till de mindre orterna.

Vem tycker du ska ta ansvar för bostadsfrågan i Hallsberg?

– Här ser man hur viktigt det är att satsa på de mindre orterna, där finns bostäder. Vi behöver bra kommunikationer. Vi vill satsa på ett stort program för allmännyttan, med ”klimatinvesteringar”, renovering av slitna hyreshus, och nya hyresrätter för dem som ska få sin första bostad. Vi välkomnar att Socialdemokraterna äntligen vill ha en bostadsförsörjningsplan så att samhället tar sitt ansvar.

Vad anser du om de tuffa besparingarna i Hallsbergs kommun?

– Det har slitit på många kommunanställda och alla har gjort en stor insats. V har föreslagit en skattehöjning för att förbättra ekonomin och göra förändringstakten rimligare. När staten stramar åt för kommunerna måste vi få in mer pengar till våra gamla, skolan, med mera, på det sätt man kan.

I Hallsbergs kommun samarbetar inte S och V.

– Det har av olika skäl inte fungerat, och vi har just nu inga planer på framtida samarbete. Men i många av frågorna tycker vi fortfarande lika, säger Veronica.