Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vestas gjuteri sålt till tysk industri

Danska vindkraftkoncernen Vestas Wind systems har sålt två verkstäder och fyra gjuterier till tyska industrigruppen VTC Parners. Vestas gjuteri i Guldsmedshyttan är den svenska enhet som berörs.

– På det hela taget känns det positivt och bra. Vestaskoncernen har gått knackigt. Samtidigt finns det naturligtvis en oro eftersom det inte är ovanligt att företag köper upp andra och sedan lägger ned verksamhet, säger Anders Larsson, IfMetall-klubbens ordförande i Guldsmedshyttan.

Affären blev klar i onsdags natt. Representanter från VTC Partners har tidigare varit i Guldsmedshyttan, men det har skett i hemlighet.

– Jag har inte hört några negativa kommentarer, men vi vet väldigt lite om vår nya ägare. Det måste jag läsa på om och så småningom kommer de väl hit och presenterar sig, säger Anders Larsson.

De sex tillverkningsenheter som VTC Partners köpt ligger förutom i Sverige i Norge, Danmark, Tyskland och Kina.Det berör cirka tusen anställda, varav hundra i Guldsmedshyttan.

Priset som den tyska industrigruppen betalar är en euro, men i affären ingår också en intäckning för Vestas på 25 miljoner euro i framtida vinster.

– En garanti för oss i Guldsmedshyttan är att vi under tre år garanteras att vara huvudleverantör till Vestas, säger Anders Larsson.

Han ser en positiv trend i allmänhet i gjuteriet.

– Personal som sades upp tidigare i år har fått förlängt året ut.

Flera tillverkningsenheter inom Vestas lades ut till försäljning i fjol.

Industrigruppen VTC Partners bildades 1992 och har München som säte. Den är verksam inom verkstads- och elektronikindustri och hade före denna affär cirka 3 000 anställda.