Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vestas valde att betala

Vestas Casting i Guldsmedshyttan valde att inte bestrida domen på 500 000 kronor i böter för brandolyckan i januari 2008.

– Vi har redan betalat böterna. Det tar tid och kraft att gå in i en rättsprocess och mot det scenariot tyckte vi att domen var okej, förklarar Torbjörn Rudqvist vd vid Vestas Casting i Guldsmedshyttan.

Rudqvist vill inte säga om det är företaget självt eller ett försäkringsbolag som går in och tar hela kostnaden eller del av den.

– Jag vill inte kommentera hur vårt försäkringsskydd ser ut, säger Rudqvist.

Det var den 4 januari 2008 som en brand bröt ut på företaget sedan harts och syra blandats ihop av misstag. I samband med branden spreds hälsovådlig rök över samhället. Två anställda fick föras till sjukhus för vård.

Kammaråklagaren Christer Pettersson kom fram till att det var oaktsamhet från Vestas Castings sida som orsakade olyckan. Företaget kommer fram till samma slutsats i sin egen rapport över olyckan.

För att en liknade olycka inte ska inträffa i framtiden har företaget vidtagit ett antal åtgärder. Den viktigaste är att nya förvaringsutrymmen byggts där tankarna för harts och syra hålls åtskilda från varandra. Vidare har arbets-beskrivningar upprättats över hanteringen.

– Det är kemikaliehanteringen som ligger bakom domen, och nu har vi gjort vad vi kan för att på bästa sätt undvika en liknade olycka, säger Rudqvist.