Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vetenskapen stärker humanismen

 
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

Ännu en ny katastrof har drabbat människor på jorden. Vi befinner oss i en pandemitid på grund av ett nytt coronavirus. Vi är rädda och håller oss hemma för att undvika bli smittade, insjukna eller dö. De flesta tänker på sig själva och sina nära och kära. Just nu önskar vi alla en enda sak, ett vaccin mot coronaviruset för att stoppa denna katastrof.

Helt plötsligt kan naturen förändras och negativt påverka människor, djur och jorden. Vi brukar kalla det för naturkatastrofer när det exempelvis sker tsunami, jordbävning eller torka. Ur ett vetenskapligt perspektiv kopplar vi samman naturlagar till naturkatastrofer som orsakar omfattande förstörelse och dödlighet i samhällen vi har byggt upp. Naturkatastrofer kan leda till massdödande av levande organismer, djur och människor och det är svårt att helt skydda sig mot händelserna.

Vi sekulära humanister tror inte på en högre makt som skapare.

Visst kan vi benämna denna pandemi orsakat av ett coronavirus för en katastrof. Coronaviruset har fritt spridit sig på jorden och orsakat sjukdomen covid-19 som lett till massdöd av människor sedan januari 2020. Från person till person har detta virus förökat sig och dessvärre finns det inget vaccin eller medicin mot spridningen av viruset hittills.

Människan har upplevt naturkatastrofer, olika virustyper och sjukdomar upprepande gånger enligt efterforskningar och fakta vi har om vår historia. Digerdöden, pest, kolera, tyfus och svininfluensa är några av de kända sjukdomarna. Oavsett vilket århundrade det är så har människor alltid strävat efter ett hälsosamt liv och försökt skydda sig mot alla typer av virus och sjukdomar.

Mänskligheten är i en pågående naturlig förändringsprocess hela tiden. Vi sekulära humanister tror inte på en högre makt som skapare. Det finns inte heller någon gud som kontrollerar människor och utsätter oss för katastrofer som påminnelse om domedagen, helvetet och paradiset. Denna pandemi är som en väckarklocka och en tid för eftertanke om vår existens. Det är viktigt att vi en gång för alla kan vara ärliga först mot oss själva och sedan mot kommande generationer och bekräftar vetenskapliga kunskaperna som de mest pålitliga källorna vi har om världen.

Det är inte gudar som genom profeter förmedlar vacciner till människor på jorden.

Det är vi människor som med förnuft, fritänkande, teorier och prövningar försöker hitta lösningar för att förebygga katastrofer i våra liv. Det är tack vare vetenskapliga institutioner, professorer och forskare vi utvecklar vacciner och mediciner mot sjukdomar. Det är inte genom böner, bedjande och mirakler från gudar vi tillfrisknar. Det är inte gudar som genom profeter förmedlar vacciner till människor på jorden. Det är inte de så kallade heliga böckerna som är kunskapskällor för medicinforskare när de framställer teorier och testar vacciner. Det är inte heller gudar som samarbetar i himmeln och ger order om nästa katastrof som ska drabba oss på jorden.

Vi förväntar oss att samhället ska erbjuda oss mediciniska hjälp i form av fungerande och kostnadsfri vård, mediciner och vacciner när det behövs. Vi litar på forskning och vetenskapligt beprövade mediciner och sjukvård. De flesta som drabbas av en sjukdom i första hand söker hjälp i den befintliga sjukvården. Vi har förtroende för läkarna och tar deras råd och rekommendationer på allvar. Det finns också personer som genom böner till gudar väntar på tillfrisknande samtidigt som de söker vård och tar emot medicinskvård. När de blir friska tackar de gud för miraklet.

Sveriges roll i projektet är vaccinutveckling och de andra parterna ska bidra med sin expertis.

Runt om i världen kämpar professorer och virusforskare för att utveckla nya vacciner mot coronaviruset. USA var först med att testa vaccin på en människa. I Sverige har Karolinska Institutet börjat med en plan för att utveckla vaccin mot denna pandemi. Enligt informationen på institutionens hemsida skulle de första försöken på djur ske i slutet av mars 2020. Planen är att inte bara hitta ett vaccin mot SARS-CoV-2 utan mot olika typer av coronavirus. Karolinska Institutet har tillsammans med 6 andra partners fått 3 miljoner euro från EU för ett projekt som kallas för OpenCorona. Sveriges roll i projektet är vaccinutveckling och de andra parterna ska bidra med sin expertis.

Sjukvården för människor handlar om liv och död, därför ska människan vara i fokus i de flesta aspekterna i samhället. Eftersom god hälsa är viktigt för människor ska sjukvård, forskning och utveckling generellt och inom medicin speciellt, få ännu starkare ställning i samhället. Vi sekulära humanister vill uppmärksamma och upplysa om att svenska forskningsinstitutioner behöver prioriteras mer och få mer resurser form av pengar och andra medel för forskning i alla områden inklusive medicinforskning. Med detta stärker vi humanismen i både Sverige och internationellt.

Shilan Hasan

styrelseledamot i Humanisterna Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel