Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi är Alliansens gröna röst”

Att vara politiker är ingen yrkeskarriär, det är ett förtroendeuppdrag. Så länge partiet vill ha honom och engagemanget är starkt fortsätter han, men politik är inget som Rasmus Persson har för avsikt att vara hela sitt liv.

Annons

Måste man vara bonde för att få vara med i ditt parti?

– Självklart inte.

Rasmus Persson suckar lite över frågan. Han berättar att de jobbar för att få bort bilden av Centern som enbart ett bondeparti, och visa att partiet är mycket bredare än så. Men den bilden är svår att tvätta bort.

– Det är oerhört svårt. Samtidigt som jag måste säga att jag är stolt över den bakgrund vi har när det gäller landsbygden. Den ska vi inte tappa, säger han.

Vilken ideologi bygger Centerpartiet på?

– Vi hade en tid då vi kallade oss eko-humanister, men det var väl ingen som förstod vad det betydde egentligen, men det var en fantastik tankegång. Det vill säga människa och natur i symbios. När man går igenom vår politik och historia är det väldigt tydligt att vi är socialliberaler, säger han. Själv blev han centerpartist 1997. Han läste då på universitetet.

– Det var en aha-upplevelse när vi bland annat arbetade med arbetsrätt för småföretagare. Då sa jag att jag skulle bli politiker. Jag gick igenom alla partiprogram och fastnade för Centerpartiet, säger han.

För många är Centern i dag mest känt som ett av allianspartierna. Håller ni på att tappa den gröna profilen?

– Vad vi går till val på är att vara Alliansens gröna röst, och det är ingen slump. Vi är ett miljöparti, ett miljöparti som har åstadkommit förändring i miljöpolitiken under lång tid i Sverige. Inte bara de senaste åren utan även i opposition, säger han.

Han berättar att han har starka principer, som han inte viker ifrån. De politiska värderingarna sitter djupt och påverkar honom även privat. En följd av det är att han är vegetarian.

– Vi kan inte sitta i Sverige i dag och säga att vi ska förändra klimatarbetet, men vi tänker äta lika mycket kött som vi alltid har gjort. För mig går det inte ihop. Och det måste hålla ihop om man ska kunna vakna på morgonen och vara nöjd med sig själv, säger han.

Vaknar du varje morgon och är nöjd med dig själv?

– Inte alla morgnar. Framför allt inte i besparingstider, säger han.

Är det tufft att vara politiker då?

– Det är supertufft, tuffare än vad många tror. Det är inte så att man går till Rådhuset och vill spara en halv miljard och medvetet försämra verksamheter. Det är inte kul. Samtidigt har man ett ansvar mot medborgarna att hålla budgeten, säger han.

Att vara politiker är egentligen ingen riktig yrkeskarriär, utan ett förtroendeuppdrag, förklarar Rasmus Persson.

– Jag kommer att vara politiker så länge jag har ett engagemang och så länge mitt parti vill ha mig. Men jag kommer inte att vara det under resten av mitt liv, säger han.

Vad vill du göra den dag du slutar?

– Juridiken är min passion. Den fängslar mig. Jag har läst rättsvetenskap med inriktning på mänskliga rättigheter och internationell rätt. Jag skulle helst av allt vilja jobba med de bitarna, internationell rätt och mänskliga rättigheter, säger han.

Rasmus Persson

Ålder: 34 år.

Bor: Norrut mot Ervalla

Familj: sambo och ett barn.

Gör: är kommunalråd för Centerpartiet i Örebro kommun. Ordförande i programnämnd social välfärd.

Bakgrund: Född och uppvuxen i Ystad som han flyttade från 1993. Har pluggat mycket och är rättsvetare och statsvetare. Har bland annat jobbat som projektledare samt på Mc Donalds och bensinstation.

Om du inte hade varit centerpartist, vad hade du varit då?

– Det är en hypotetisk fråga. För mig finns inte parti i dag som jag skulle kunna landa direkt i. Möjligen ett lokalt eget parti.

Det här visste du inte om Rasmus Persson: – Jag tycker om att spela gitarr. Jag har en herrans massa gitarrer som jag spelar med, men talangen saknas. Jag är gammal punkare. Vi hade ett band som hette ”Beauty and the beast” som vi spelade i. Jag hoppade även in då och då i ett band som hette ”Klart killen ska ha en tapir”.

Mer läsning

Annons