Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi behöver bättre fördelning i EU

Att fatta svåra beslut som i förväg möts av starka protester är inte lätt. Förra veckan röstade en majoritet i riksdagen för regeringens förslag till nya regler som ska gälla i tre år när det gäller uppehållstillstånd för flyktingar – rätten till anhöriginvandring och försörjningskravs skärps.

Det var inget lätt beslut att ställa sig bakom – förmodligen ett av de svåraste under min tid som riksdagsledamot, men ändå något som var nödvändigt.

Kritiken är och har varit tuff och kommer från många håll, även från mina egna partikamrater. Inlägg i sociala medier har i vissa fall varit sakliga men har andra fall handlat om rena personangrepp och nedrigheter som inte lämpar sig för att upprepas här.

Som folkvald ingår det att ta emot synpunkter och hård kritik mot politiska beslut, det har jag inga problem med. Jag står för de beslut som jag varit med och tagit ställning för, allt annat vore populistiskt och ohederligt agerande.

Samma dag som riksdagen röstade för nya regler i asylpolitiken så debatterade Europarådet flyktingsituationen i Grekland. Jag och flera andra ledamöter har nyligen besökt flera flyktingläger i Aten. Besöket visade att Grekland varken har resurser eller kapacitet att klara av denna situation ensamt. Det behövs en fungerande omfördelning mellan länderna av människor på flykt undan krig och förtryck. Det blir i detta sammanhang ganska provocerande att höra företrädare för Estland prata om sitt ansvarstagande med mottagande av 20 personer. Eller när Tjeckien meddelar att man minsann erbjudit sig att ta emot 200 irakiska flyktingar. Förra året tog Sverige emot 163 000 asylsökande. Det är den här situationen som tvingar Sverige att agera och införa en politik på lägsta EU-nivå.

På samma sätt som vi i Sverige kräver att Täby, Danderyd och Vellinge ska ta emot flyktingar, inte överlåta allt ansvar på Lindesberg, Askersund eller Ljusnarsberg så ställer vi krav på övriga medlemsstater i EU att ta sitt ansvar.

Jag är stolt över den solidaritet som vårt land visat med behövande i många år. Stolt över att se hur myndigheter, kommuner, studieförbund, kyrkor och frivilliga gjort sitt yttersta för att människor ska få tak över huvudet, att barn får möjlighet att återigen gå i skola och familjer kan få börja ett nytt liv i Sverige. Men jag har också sett hur uppgiften vid mottagningen höll på att bli övermäktig. Under några nätter i december tvingades människor att sova utomhus, det upprättades tältläger i Skåne. Sociala myndigheter har haft svårt att klara sitt arbete, det har varit svårt att få tag på lärare och lämpliga skollokaler. Tiden för att en asylsökande ska få besked om att få stanna eller ej ligger i dagsläget på tolv månader, och det är inte hållbart i längden.

För mig är det viktigt att vi nu gör det möjligt för de flyktingar som kommit till Sverige att snabbt etablera sig, att utbilda sig och börja arbeta. I en tid av sjunkande arbetslöshet och många lediga jobb som bara väntar på att tillsättas kan vi fortsätta bygga ett Sverige som håller ihop.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel