Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi behöver inse allvaret och hur vi gör framåt

Slutreplik

... till Göran Grimberg, NA debatt 21 april.

Livet är ett mirakel, ett mysterium. Att få vara en levande del i universum är fantastiskt. Jag har läst Rosling, tittat in på Gapminder.org och blivit glad över att världen går framåt, man uppdaterar till högre livsstandard och välfärd för Jordens invånare. Melinda Gates’ bok ”Kvinnor förändrar världen”, med berättelser om Gates Foundations satsningar på de allra fattigaste kvinnor och barn, ger hopp om världens framåtskridande. Så mycket bra som kan ske och som redan sker!

Så varför nämna (min replik NA 9 april) Jordens krisande situation? Kan det ses som en sorts försök att skapa klimatångest? Nej, men vår nuvarande livsstil ger gemensamt sådan planetär påverkan att det är ohållbart. Vi behöver inse allvaret och prata i många samtal med varandra om vägar vidare:

Vad klarar jag mig med? Vad går att sluta att använda? Vad är livskvalitet? Vad är gratis och på samma gång det dyrbaraste?

Vi har uppfunnit miljögifter, trålfiske, djurindustri, kärnvapen och mycket annat som skadar Jorden. Det är inte naturens gång.

Ordet ’Klimatfrågan’ står för (mig för) den pågående diskussion om det sammantagna myller av aspekter som vår moderna livsstil styr och påverkar, inte bara koldioxidhalten i vår atmosfär. Man kan eventuellt fastna i de resonemang som du, Göran Grimberg nämner att er debatt drivit; den komplexa frågan om mätvärden i Jordens historia angående CO2? Planeten Jorden är gammal. Många utvecklingar har ägt rum, ofta på bekostnad av de livsformer som funnits innan. Men att jämföra evolutionen med vår trehundraåriga mänskliga påverkan och ’förvandling’ av kemi (CO2) och biologiska system är inte lämpligt. Vi har uppfunnit miljögifter, trålfiske, djurindustri, kärnvapen och mycket annat som skadar Jorden. Det är inte naturens gång. Världshistoriens många krig vittnar om våldsamma temperament. Parallellt har exempelvis kulturell världskultur skapats som är fortfarande är till stor glädje för mänskligheten.

Vi deltar alla i livet på vår planet. Vi har valet i vår vardags många val. Det är inte ”kört”, men allvarligt; dags för handling!

Fakta som exempel: 197 par secondhand jeans har samma klimatavtryck som ett par nya jeans..

Hanna Sjöberg

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel