Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi behöver mer konkurrens i EU

Annons

För en tid sedan presenterade EU-kommissionen en så kallad grönbok om finansiella tjänster till privatpersoner och mindre företag.

Grönböcker används av kommissionen för att samla in synpunkter på förslag som de lägger fram.

Trots framgångarna med att etablera den öppna inre marknaden inom EU – där varor, tjänster, kapital och personer kan röra sig fritt – finns det i dag enligt kommissionen ingen välfungerande och konkurrenskraftig europeisk marknad för finansiella tjänster till privatpersoner och mindre företag. Jag delar den uppfattningen.

Jag är utsedd till huvudförhandlare för förslaget, det betyder att jag är ansvarig för att ta fram Europaparlamentets åsikter om grönboken.

Vi är bara i början av det arbetet men det är ett stort och viktigt arbete vi har framför oss. Det är tydligt att vi inom EU hittills inte kommit särskilt långt i att uppnå en väl fungerande inre marknad för finansiella tjänster. Men det finns en enorm potential, framför allt med de möjligheter som digitaliseringen skapar, som både konsumenter och företag kan dra nytta av.

Ska vi ha en fungerande inre marknad, måste vi också se till att medborgarna utan problem kan bo och jobba var de vill. Vi måste göra vardagen så enkel som möjligt. Därför är det högst relevant att fråga sig varför företag och banker i inte större utsträckning erbjuder tjänster som exempelvis försäkringar och lån till privatpersoner som bor och jobbar i andra medlemsstater.

Eller varför är det så svårt att till exempel ta med sig finansiella produkter vid en flytt till annan medlemsstat inom EU.

För att låsa upp den potential som finns behövs en rad åtgärder. Det ska inte, som det är i dag, spela någon roll i vilket medlemsland man bor i. Konsumenter i dag är ofta låsta till en nationell marknad i stället för en europeisk marknad. Det måste också bli lättare att jämföra kvalitet och pris på de finansiella produkter som finns tillgängliga.

En strukturerad och lättanvänd EU-jämförelseportal skulle kunna vara ett alternativ. Oavsett vilka initiativ EU-kommissionen planerat att lägga fram måste utgångspunkten vara att säkerställa att alla inkluderas. Finansiell utestängning är ett stort och allvarligt problem i Europa, som måste minska

Vägen till att nå en välfungerande inre marknad för finansiella tjänster är lång men jag är övertygad om att arbetet är värt mödan. Ökad konkurrens med större urval och bättre produkter borde ha en positiv effekt för den enskilde konsumenten. Inom Europaparlamentet kommer vi under hösten att färdigställa parlamentets svar på grönboken.

Min förhoppning är att vi kan leverera en bred och stark rapport som kan inspirera EU-kommissionens i det fortsatta arbetet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons