Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi bryr oss igen – NA arrangerar en hyllning som gör skillnad

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

Vi bryr oss. Ännu en gång. För tredje gången på ett och ett halvt år startar NA tillsammans med Svenska kyrkan en insamling. Den här gången går pengarna till hemlösa och utsatta i vår närhet. Allt vi samlar in går oavkortat till Örebro stadsmission.

Precis som i höstas, när NA och Svenska kyrkan samlade in pengar till Musikhjälpen, så gör vi en välgörenhetskonsert i S:t Nicolai kyrka. Konsertens genomgående tema är att hylla alla de stora artister som tyvärr lämnade oss förra året.

Många blev bestörta i januari i fjol när beskedet kom att David Bowie gått bort. Han var en föregångare under hela sin karriär och banade vägen för nya trender och musikstilar. Men han var inte ensam att lämna en sörjande musikvärld. Under 2016 fick vi besked att också Leonard Cohen, Glenn Frey, Prince och George Michael avlidit. Även i Sverige förlorade vi många stora artister, Freddie Wadling, Josefine Nilsson och Olle Ljungström.

Efter den lyckade hyllningskonserten till Bob Dylan i höstas fick vi på NA en idé att göra en liknande konsert till David Bowies minne. Idén växte och vi bestämde oss för att hylla fler artister. Den 6 april är det dags och vi är stolta över att kunna presentera ett så gediget program.

Örebro är bäst i Sverige på att skänka pengar. Det såg vi förra året i insamlingen till världens barn. Men också när Örebro slog rekord i Musikhjälpen med drygt 49 miljoner kronor som senare blev 50 miljoner kr när allt var färdigräknat. Pengar som nu används för att barn i krigsområden i världen ska ha rätt att gå i skolan.

Just viljan att skänka och bidra smittar också av sig på kulturlivet. Många artister vill vara med och tolka dem som lämnade oss 2016. På konserten den 6 april kommer publiken att få höra Karin Wistrand, tidigare frontfigur i Lolita Pop och Nikola Sarcevic, Millencollins stjärna samt flera lokala artister.

NA och Svenska kyrkans första insamling under flyktingkrisen inbringade över en halv miljon kronor. Efter den andra insamlingen under Musikhjälpen kunde vi lämna över nära en kvarts miljon kronor till programledarna i buren på Stortorget. Efter två internationella kampanjer gör vi nu en lokal insamling under en kortare period. Förutom biljettintäkterna kommer vi att samla in pengar efter konserten. Det går också bra att skänka via sms och swish. Självklart kommer vi i våra medier att berätta om insamlingen, om utsatta och hemlösa i Örebro och om det hjälparbete som pågår.

En av våra viktigaste uppgifter på NA är att bidra till att samhället utvecklas och blir bättre. Det kan vi göra genom att granska saker som inte fungerar. Avslöja orättvisor och missförhållanden för att få till en förändring. Men vi kan också bidra genom att vara navet i insamlingar som kan göra skillnad för människor som är i behov av hjälp.

Det är därför vi bryr oss.