Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi bygger framtiden tillsammans

Annons

En av årets viktigaste tidningsartiklar var införd i NA 4 februari. Kaltum Mohamud uppmuntrar till samtal och utbildning om rasism, och anger som exempel en föreläsning om Malcolm X kamp mot rasismen i USA, som hon varit på i Stockholm. Hon efterlyser dock att man i samhällsdebatten skall lyfta fram även positiva exempel och fenomen, och inte bara beskriva det som är negativt.

Att vara ung svensk muslim är fantastiskt, trots att man möter en del rasism i vardagen.

Jag vill gärna bygga framtidens Sverige tillsammans med Kaltum Mohamud, med optimism och med en tro på det goda hos människan.

Att kunna prata om det onda, och att kunna ta tillvara och bygga vidare på det som är gott.

Samtidigt finns det ledare som värnar den lilla människan och förespråkar fred och kärlek

Krig har alltid haft en stor plats i människans historia, liksom legaliserat slaveri, kvinnoförtryck och etnisk rensning och till och med folkmord . Tyvärr är det så. Det finns inflätat i alla civilisationer, i alla tider: Kina, Indien, Egypten, Babylonien, Rom, Västeuropa, Ryssland, Azteker, Nordamerikas ursprungsbefolkning, Afrika.

Även i de olika religionerna finns sådana inslag, periodvis mycket starka. Tyvärr är det så. De kristna korstågen mot Jerusalem, den islamiska invasionen i Nordafrika och Persien, den kristna missionen i Sydamerika respektive Afrika, Hindunationalismen i Indien är exempel.

Samtidigt finns det ledare som värnar den lilla människan och förespråkar fred och kärlek.

Rasism är åsikten att individens värde och rättigheter bestäms av den etniska tillhörigheten. Jag påstår att det svenska samhället i dag inte är rasistiskt.

Förvisso finns rasister i Sverige, men det är en liten minoritet i befolkningen.

Samhällets lagar respektive värderingar är tydliga: Alla har lika rättigheter. Samhället fungerar inte perfekt. Diskrimineringslagen 2008 är kanske inte alltid så lätt att tillämpa: Det som av många uppfattas som diskriminering är inte alltid diskriminering i lagens mening. Bra eller dåligt? Förvisso finns rasister i Sverige, men det är en liten minoritet i befolkningen.

För Sverigevänner finns en lång frihetlig tradition att luta sig till: Slaveriets avskaffande 1335 genom Skarastadgan, bonderepresentationen i ståndsriksdagen 1435-1866, parlamentarismens framväxt på 1700-talet, allmän rösträtt för män 1909 och för kvinnor 1919, religionsfrihet 1951.

Människan är inte perfekt. Inte ens du eller jag. I varje människa finns kampen mellan gott och ont. Lyft fram det goda! Jag tycker om dig, men inte för att vi skulle vara olika, utan för att vi är så lika!

Richard Wentzel

pensionär

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel