Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi får inte blunda för vad som händer i Österrike

Nedmonteringen av demokrati och rättsstat i både Ungern och Polen har väckt starka reaktioner runt om i Europa under senare år. Den negativa utvecklingen där, och det faktum att Polen nästan exakt kopierat Orbanregeringens exempel, är skäl nog att hålla ett vakande öga på länder som riskerar att gå en liknande utveckling till mötes. Österrike kan stå näst i tur. Men europeiska ledares tystnad är talande.

Mellan år 2000 och 2005 samregerade det konservativa partiet ÖVP med det främlingsfientliga, högerextrema partiet FPÖ. Då leddes FPÖ av Jörg Haider, som gjorde sig ökänd som en xenofob och anti-europé. Omvärlden reagerade kraftigt. De övriga 14 EU-länder som då var medlemmar tog avstånd och bojkottade Österrike. Många fruktade då att koalitionsregeringen skulle bidra till en normalisering av högerextrema partier i EU. Tyvärr har tiden givit dem rätt.

Efter Österrikes parlamentsval i höstas stod det i december klart att historien upprepar sig. ÖVP och FPÖ, som blev det största, respektive näst tredje största partiet i valet, bildade regering. Men bortsett från Frankrikes och Spaniens före detta utrikesministrar Bernard Kouchner och Angel Moratinos, som i ett upprop i Le Monde i december krävde att EU:s ledare på nytt bör bojkotta landet, så är det tyst och jag konstaterar att den politik som de högerextrema partierna står för tragiskt nog tycks ha normaliserats.

Men medan omvärlden iakttar tystnad hörs stövelklampen allt högre och kommer allt närmare. Oron bland österrikarna över att ett främlingsfientligt parti med nazistiska rötter nu ingår i regeringen är påtaglig, framför allt inom den judiska befolkningen. Och oron är befogad. Kort efter regeringsbildningen meddelade statsministern Kurz att en av regeringens prioriteringar blir att minska invandringen och att stärka gränskontrollerna. Flera företrädare för FPÖ har gjort skandalösa, starkt främlingsfientliga uttalanden.

När demokratiska principer hotas har EU ett ansvar att agera. Vi får inte vända ryggen åt de medborgare i Polen, Ungern, Österrike och andra länder vars regeringar inte längre garanterar deras rättigheter. EU är och förblir ett fredens och frihetens projekt som  bildades i ruinerna av andra världskriget och har sin grund i respekten för de mänskliga rättigheterna, inklusive alla människors lika värde och rätt att välja och gestalta sitt liv.

Vi måste solidarisera oss med den medborgarrörelse som nu är uppe i drygt 2500 medlemmar, som består  av framför allt mor- och farföräldrar i Österrike, vars minnen från andra världskriget har väckts. Deras kamp mot främlingsfientlighet och rasism är värd att stöttas. Ett annat medborgerligt motstånd som är värt att uppmärksammas är den judiska församlingen i Österrike som tydligt har tagit ställning mot regeringen genom att avstå från evenemang där företrädare från FPÖ deltar. Detta ledde nyligen till att den nationella minnesstunden som hölls på Förintelsens minnesdag i januari inte hade några judiska representanter på plats!

Dessa typer av aktioner från grupper i civilsamhället ger mig hopp. När demokratiska värden i ett land hotas och omvärldens intresse är svalt, så är ett starkt civilsamhälle det största hoppet för förändring. Där politiker retirerar måste civilsamhället organisera sig och visa att ett högextremt parti inte hör hemma i ett demokratiskt lands regering. Vi måste komma ihåg att det är allas vårt uppdrag att bekämpa den extremism och den antisemitism som tycks tillta i flera av Europas medlemsländer. Om detta måste vi tala, inte tiga.

Cecilia Wikström Europaparlamentariker (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel