Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi gillar Makeriets storstadsstämning

Att äta lunch på Makeriets magasin känns lite som att äta lunch i en storstad. Det är snyggt, stort och lite för bullrigt för att man ska höra vad hela bordet säger – men också trevligt.

Makeriet är ett av Örebros senaste nytillskott på kroghimlen. Sedan i våras tar de upp en ansenlig plats på Kungsgatan i centrala Örebro, med sin bistro, sin bar och sin lite finare restaurang. Fast på lunchen äter vi i den enklare bistrodelen ”Magasinet”.

När vi går dit är det murrig och regnig november utomhus, och den påkostade och hemtrevliga inredningen är mycket välkomnande.

Makeriet bjuder på olika lunchalternativ, i varierade prisklasser. Varje dag finns en husman för 109 kronor. När vi är där är det en köttfärslimpa som kallas för Winerlimpa, de andra dagarna kan det var torsk, fiskgryta eller pulled Pork. Dessutom finns andra lättare lunchalternativ, som lax med stuvad potatis, en vegetarisk pastarätt, och den billigaste soppan för 69 kronor.

Man beställer sin mat i kassan och betalar direkt för den. Servicen är det man kan begära, trevlig och hjälpsam. För sitt lunchpris får man börja med en soppa om man vill, och det är den perfekta starten på en höstruskslunch. Även om vi först har lite svårt att lokalisera råvaran – som visar sig vara blomkål – så tycker de flesta av oss att den är god. Gräddig och fyllig, även om någon påpekar att sältan är väl påtaglig. Brödet som serveras till är nybakat och gott, medan den lilla salladen mest består av gröna blad och är lite tråkig.

När man betalar för sin mat i kassan, får man en klocka som larmar när varmrätterna är färdiga. Då går man en bra bit genom hela restaurangen och hämtar sin mat, det är trevligt för alla får sin mat samtidigt, men lite ovant. Men där maten lämnas ut är kocken trevlig och strax intill hänger stora köttstycken och mörar – det förstärker känslan av storstadslunch.

Laxen med den stuvade potatisen är mycket god. Fisken är perfekt i konsistensen, mjäll och fast på samma gång, och frisk i smaken. Potatisen är fast, med en mjuk stuvning med avvägd dillsmak. Även den vegetariska pastan med karljohan-svamp och ratatouille får med beröm godkänt. Grönsakerna är fräscha i rejäla bitar och svampfyllningen är god.

Köttfärslimpan som går under namnet Wienerlimpa är mer problematisk. Den smakar mer burkskinka än köttfärslimpa, tycker patrullens medlemmar, och efterlyser en mer distinkt smak. Däremot får potatismoset med beröm godkänt.

Efter lunchen serveras kaffe och en köpekaka. Vi tror att Makeriet skulle tjäna mycket på att slå ihop egna småkakor eller bjuda på en liten chokladbit. Då skulle man kunna sitta länge och njuta i den fina miljön.

Makeriets magasin

Totalpoäng: 14 p

Service: 3

Bra och trevlig service och mysigt med liten värmande soppa till förrätt. Men det är ovant och lite väl långt att själv gå genom hela restaurangen för att hämta sin mat.

Meny: 4

Klassiska bistrorätter, husmanskost, pasta och vegetariskt alternativ. Fräscht och fint upplagt på stora tallrikar. Vi gillar också att det finns variation på maten som syns på prislappen, det är trevligt att kunna äta en liten billigare soppa.

Smak: 3

Den vegetariska pastan är fin och laxen med potatis utmärkt. Men den dyraste husmannen är inte så bra som den skulle kunna vara. För 109 kronor vill vi ha lite bättre smak.

Extra: 4

De fina lokalerna drar upp det här betyget rejält. Det är trevligt och storstadsmässigt och man vill gärna dröja sig kvar lite längre. Hade nog blivit en femma med en bättre kaka till kaffet.