Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har en skyldighet att reagera

Annons

Vill härmed meddela att Askersunds kommun tagit tillbaka den ”zon” som Nationalsocialisterna påstod sig ha tagit. Vad är detta frågar ni? Jo, Detta nazistiska parti har haft den dåliga smaken att i våra bostadsområden dela ut flygblad med just det budskapet: Att deras område är en nationalsocialistisk zon!

Kanske skulle man varken bli upprörd eller förvånad hur dessa rasistiska organisationer far fram i vår demokrati. Men det är upprörande.

För varje gång grupper på högerkanten, eller för all del även vänsterkanten, gör anspråk på att förstöra och krossa det demokratiska system vi i över 100 år byggt på. Då har vi inte bara rätt, utan också skyldighet att slå tillbaka och reagera.

Föreningsrätt och yttrandefrihet gör att dessa organisationer får finnas till och sprida sitt budskap. Förvisso finns det begränsningar i dessa lagar, vilket inte alltid efterlevs av nazisterna och andra radikala grupper. Jag är faktiskt allvarligt bekymrad över att så få reagerar och agerar emot liknande utspel.

Vi vill inte ha ett samhälle där det fria ordet inskränks, där det inte längre finns möjlighet att delta i val, där man inte får tycka att politikerna gör fel etcetera. men det är just ett sådant samhälle som nationalsocialisterna vill trumfa igenom. De saknar totalt respekt för mänskliga rättigheter. De ger öppet uttryck för att det är skillnader mellan olika människor på grund av hudfärg eller härkomst. Det är inte bara elakt, det är helt genomkorkat. Fler behöver stå upp och säga: Det är nog nu! Vi vill inte ha ett nazivälde till! Vi har lärt av historien! Vi vill behålla vår demokrati! Sådana flygblad vill jag se i våra bostadsområden.

De demokratiska partierna behöver nu också ha folkets stöd. Oavsett om man sympatiserar med rött eller blått måste folk på ett klarare och tydligare sätt ta ställning. Det duger inte för ett demokratiskt samhälle att acceptera rasism och främlingsfientlighet. Ska vi hålla nazister och andra odemokratiska partier borta från maktens korridorer måsta vi hjälpas åt. Jag tror på mänskligheten. Jag tror faktiskt att det bara finns enstaka människor som i grunden hamnat snett i sina värderingar. Men det börjar nu bli farligt många som låter sig påverkas och förflytta sin värderingar om människovärdet åt fel håll.

SÅ jag uppmanar till eftertanke. Vill man med rasismen som vapen skapa ett odemokratiskt samhälle där en elit avgör vad du gör, när du gör det och en stat som bygger på kontroll och makt. Troligen inte. Men vi är många som behöver vakna, Acceptera aldrig att nationalsocialisterna intar ”zoner” i ert närområde. Gå inte på deras budskap om att invandringen är roten till allt ont. Låt er inte luras av att deras tal om ett samlat Norden är för ditt bästa.

Det man hos nationalsocialisterna kallar ”liberal demokrati” vill de byta ut mot diktatur och ingen demokrati. Röstar man på ett nationalsocialistiskt parti får man nazismen på köpet. Slå tillbaka! Använd de demokratiska instrument som står till buds i den kampen! Låt inte främlingsfientligheten fånga dig!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons