Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi har visat att vi klarar en långsiktig ekonomi i balans

Laxå kommun är inne i en positiv trend.

Ekonomin. Vi har under den här mandatperioden förbättrat ekonomin från att halvårsskiftet 2012 ha en likviditet på -16 miljoner till att för 2014 ligga stadigt runt +20 miljoner. Vi har haft överskott i resultaträkningen på runt +8 miljoner 2013, prognos pekar på cirka +7 miljoner för 2014 och budget 2015 är +10 miljoner.

Vi har i media pekats ut som Sveriges fattigaste kommun och kommer så att vara i årets rankning. Detta beror på att vårt egna kapital är negativt, men genom flera års överskott i resultatet kommer vi att från och med 2015 ha ett positivt eget kapital. Detta visar att vi kan klara att få en långsiktig ekonomi i balans. Det krävs att vi fortsätter att jobba med frågorna och vågar ta en del tuffa beslut.

Vi har startat upp arbetet med projektet Laxå 2020 för att säkerställa att den positiva utvecklingen består. Vi vill gärna ha förtroendet att fortsätta detta arbete.

Näringsliv. Vi har under mandatperioden haft en bra utveckling av vårt näringsliv med två år där vi varit bäst i länet på antal nystartade företag per invånare. Under perioden har vi haft ett antal etableringar som vi är glada över, där Dollarstore är en av dem som varit framgångsrik. För att få den etableringen att lyckas tog vi till lite okonventionella metoder, där kommunen och lokala företagare gick samman för att lösa lokalfrågan.

Dollarstore är även viktig som dörröppnare för andra etableringar utefter E20. Andra etableringar som är på gång men ej beslutade är en fabrik för byggelement, som kommer att behöva ett 60-tal anställda. Vi vill gärna ha förtroendet att fortsätta detta arbete.

Skolan. Under mandatperioden har vi tvingats ta ett antal jobbiga beslut, som vi tror har varit nödvändiga för att säkra att Laxå kommuns elever ska få en konkurrenskraftig och likvärdig utbildning. Kraven både på lärare och elever har blivit så mycket större att det är omöjligt att hitta de medel som skulle kunna göra det möjligt att bedriva undervisning på flera enheter. Från höstterminen 2014 gäller den nya organisationen.

Vi har även tagit beslut om bygget av ersättningsskolan för Kanalskolan. Den kommer att bli färdig hösten 2015. Vi vill gärna ha förtroendet att fortsätta detta arbete.

Befolkningsutveckling. Vi har även brutit trenden med en vikande befolkningsutveckling. Det är närmare 40 år sedan vi hade en ökande befolkning. Det går inte att dra för stora slutsatser av detta, men det råder en positiv utveckling och detta är oerhört viktigt för ekonomin. Vi hoppas att vårt arbete med att förbättra kommunikationerna och att göra vår kommun attraktiv för våra invånare har bidragit till detta. Vi vill gärna ha förtroendet att fortsätta detta arbete.

Miljö. Under denna mandatperiod har vi arbetat mycket med miljöfrågorna. Vi har till exempel utnämnts till Sveriges första miljödiplomerade kommun. Vi håller på att ta fram en ny policy för anskaffning av bilar. Vi har infört sortering av våra hushållssopor. Vi vill gärna ha förtroendet att fortsätta detta arbete.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel