Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi i norr behöver vårt akutsjukhus

För att existerande företag ska kunna utveckla sig vidare och för att nya företag ska vilja etablera sig i den norra länsdelen måste området vara i ständig utveckling. Stagnation har en motsatt effekt. Med en neddragning på lasarettet i Lindesberg startar en nedgång.

På 1990-talet talade man om en närande och en tärande sektor i samhället. En person i offentlig tjänst var tärande medan en i privat tjänst var närande. Jag menade då, och gör det fortfarande, det finns ett ömsesidigt, om än komplicerat, beroende mellan de två likvärdiga parterna.

Omfattningen av ekonomin formas ytterst av förtagen. Deras vinster ger underlag för skatter och avgifter, direkt eller via deras anställda, som i sin tur betalar våra verksamheter i kommuner, landsting/regioner och stat.

Det sägs att de fanns en överenskommelse mellan å ena sida Volvo och å andra sidan landstinget och kommunen att akutsjukhuset skulle bevaras som sådant.

För att locka folk att söka tjänster måste företagarna erbjuda sina anställda goda arbetsvillkor. Kommunerna måste därtill visa på goda levnadsvillkor för de anställa och deras familjer. När exempelvis Volvo i slutet av 1960-talet beslöt att förlägga en fabrik till Lindesberg så var de lockade av tomtmarker, en bra social service och ett nytt lasarett. Det sägs att de fanns en överenskommelse mellan å ena sida Volvo och å andra sidan landstinget och kommunen att akutsjukhuset skulle bevaras som sådant.

Reseavstånden är större i den norra länsdelen än i övriga delar av regionen. Många företag har verksamheten igång dygnet om. Närheten till ett akutsjukhus med såväl medicinsk som kirurgisk vård under dygnets alla timmar väger tungt. Nu har det från ledningshåll i regionen sagts att den kirurgiska vården inte är nödvändig på natten. Kirurgerna behöver sova då för att kunna arbeta effektivt på dagen. Mellan 21.00 och 07.00 kan jourhavande medicinläkare, vid sidan om sina egna cirka 1300 patienter per år, med bibehållen säkerhet, sköta även de ungefär 1200 kirurgfallen. Tro det senare den som vill. Oppositionen, så när som på Vänsterpartiet, tiger.

Företagarna vet hur företag ska skötas för att vara effektiva och inkomstbringande.

Regionens ledning har således till uppgift att förvalta de ekonomiska medel som företagen och deras anställda arbetar in. Syftet är att med dessa medel bidraga till att skapa ett samhälle som gynnar såväl lokalbefolkningen som företagen.

Företagarna vet hur företag ska skötas för att vara effektiva och inkomstbringande. Om de säger att ett akutsjukhus med jourhavande kirurger under dygnets alla timmar är en viktig del i deras strategi kan vi lita på att de har rätt.

Regionledningens trixande med sin statistik och gissningar är opassande!

Ingemar Engstrand

Peter Jilke

läkare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel