Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi klarade oss kvar…”

Som trogen ÖSK-supporter (flyttade tillbaka till Örebro 1995 och är trogen NA-läsare sedan 1970-talet) följer jag ÖSK Fotboll i med- och motgång. Det som, enligt min uppfattning, tydligt präglat klubben under de sista 5-10 åren är bristen på ambition och ”vinnarmentalitet”. Med det menar jag tron på att klubben (trots svag ekonomi och så vidare) skall kunna prestera något som är bättre än att bara år efter år ha som målsättning att hänga sig kvar i Allsvenskan.

För varje organisation är ledarskapet ytterst viktigt. ÖSK:s ledarskap präglas inte av denna, enligt mig, nödvändiga ”vinnarmentalitet” eller ”klubbstolthet”. Inga eller ytterst få, av tidigare tongivande aktiva spelare i klubben, finns i ledningen och/eller på strategiska utvecklingsposter inom klubben för att kunna förmedla denna sportsligt framåtsträvande attityd som jag så hett efterlyser! ”Vi har varit med tidigare – vi vet hur det känns!”

Tränaren Axel Kjäll har vid flera tillfällen i bland annat NA sagt, efter svaga eller mycket svaga insatser av ÖSK, att laget ”inte nått ett bra resultat men att han är nöjd med prestationerna”.

Klubben har en ung och som det verkar välutbildad och sympatisk tränare men som tyvärr, fotbollsmässigt inte besitter någon egentlig akutoritet sett utifrån egna aktiva fotbollsmässiga meriter. Det är självfallet nödvändigt för en tränare på denna nivå att besitta all de ingående momenten såväl praktiska som teoretiska som ingår i en modern tränarutbildning – men det är inte tillräckligt!

Varje klubb måste, framför allt om man har en ung och relativt oerfaren tränare, ha denna typ av bevisade fotbollsmässiga auktoritet för att kunna utöva ett fungerande och trovärdigt sportsligt ledarskap! Jämför med hur Örebro Hockey resonerar i denna fråga!

Själv var jag under stora delar av 1990-talet sjukhusdirektör vid USÖ. Eftersom jag var högste chef men inte var utbildad läkare var det för mig en självklart att direkt vid mitt tillträde engagera ett antal tongivande sjuksköterskor och läkare vid sjukhuset som min främsta rådgivare i ett Medicinskt råd. Jag var en hygglig ledare men jag hade inte ensam det kunnande och den medicinska auktoritet och det kunnande som krävs för att leda ett universitetssjukhus - och jag insåg detta!

Ett exempel på detta, enligt mig, icke fullt trovärdiga sportsliga ledarskapet inom ÖSK utgör det ”signalspråk” som tränaren och övriga ledande personer i ÖSK:s ledning, vid intervjuer i media efter matcher, använder sig av ofta bestående av fotbollsmässig klyschor. Tränaren Axel Kjäll har vid flera tillfällen i bland annat NA sagt, efter svaga eller mycket svaga insatser av ÖSK, att laget ”inte nått ett bra resultat men att han är nöjd med prestationerna”.

Fullständigt ologiskt! Den samlade eller de samlade prestationerna av laget leder till det samlade resultatet. Svaga prestationer leder till ett svagt resultat och vice versa. Det Axel försöker göra är att skydda laget från extern kritik och det är mycket riktigt en ledares uppgift. Kritik och kritisk reflexion skall främst ske intern inom laget eftersom det handlar om mycket medialt utsatta och dessutom relativt unga personer.

Men samme spelare kan inte förtjäna beröm för sin prestation om den var mindre bra!

Det ledningen skall göra, utöver att leda laget, är att ge uppmuntran och feedback, kollektivt såväl som individuellt. Det man dock blandar ihop är skillnaden mellan insats och prestation. Med insats menas allt det spelaren försökte utföra (bra eller dåligt) under matchen med prestation menas det spelaren faktiskt utförde (bra eller dåligt) under matchen. En spelare kan mycket väl förtjäna beröm för sin insats (han gjorde så gott han kunde och kämpade på) trots att prestationen i slutänden var mindre bra. Han gjorde sitt bästa! Men samme spelare kan inte förtjäna beröm för sin prestation om den var mindre bra!

Dra ner på de sportsliga klyschorna! Engagera tidigare framgångsrika spelare i ledningen! Tro på att vi skall kunna bli ett bra allsvenskt fotbollslag!

Kjell Nilsson

fd sjukhusdirektör USÖ

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel