Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Vi kommer att klara det här”

– Vi har bidragit till civilisationen och vi kommer att komma tillbaka. Det kommer att bli tufft. Men jag är optimist. Vi är inte dumma i huvudet.

Det säger läraren och tolken Pavlos Tsiouris som är både grekisk och svensk medborgare om den ekonomiska krisen i Grekland.

Två skäl

Pavlos Tsiouris menar att det finns två huvudskäl till att Grekland hamnat i den situation landet just nu befinner sig i: Den ofantliga offentliga sektorn och försvarsmakten.

– Den offentliga sektorn behöver skäras ner ordentligt. Många politiker har anställt släkt och vänner i utbyte mot att de får röster när det är val. På många ställen kommer inte ens de anställda till jobbet utan får bara lön. Så kan det ju inte vara. Grekland är ett litet land och har nästan en miljon människor som är offentligt anställda. Alldeles för många.

– Och ska Grekland få nya lån så får de pengarna inte gå till pensionsutbetalningar. De måste i stället användas till att utveckla det privata företagande för att få i gång ekonomin. Många småföretag har slagits ut men grekerna behöver producera mer varor och arbeta mer.

Nytt skattesystem

– Landet behöver också moderniseras och vi behöver ett skattesystem som gör att staten får in pengar till bland annat sjukhus och undervisning. Det finns många greker som överhuvudtaget inte betalar någon skatt och som har enorma förmögenheter i Schweiz.

Den andra sektorn som slukar pengar i Grekland är den enligt Pavlos Tsiouris överdimensionerade försvarsmakten.

– Visst, vi har varit granne med Turkiet. Men det kommer inte att bli något krig, så krigsmakten skulle kunna skäras ner rejält.

Illegal invandring

Ett tredje problem som Pavlos Tsiouris pekar ut är den illegala invandringen till Grekland som också kostar stora pengar.

– Det kommer hundratals illegala flyktingar till landet varje dag. Det är på sikt en tickande politisk bomb.

Värre till hösten

Pavlos Tsiouris tror att demonstrationerna och protesterna mot den grekiska regeringen kommer att avta under sommaren. Men han tror att det kan bli värre igen under hösten, och att det då också kommer att bli ett nyval.

– Jag tror att inget av partierna då kommer att få egen majoritet i parlamentet. Det kan vara bra. Grekiska politiker behöver lära sig att samarbeta för att lösa problemen.

– Sen sätter jag ett stort hopp till den yngre generationen som tänker i andra banor. Men vi har vunnit strider förr och vi kommer att klara av det här också.