Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi litade på de uppgifter vi fick"

– Vi litade på de uppgifter vi fick från styrelsen i Formens hus och nu förstår jag att det borde vi inte ha gjort, säger Ritha Sörling (S) med anledning av revisorskritiken mot Formens hus.

Annons

Det var på torsdagen som revisorernas granskning av Formens hus verksamhet blev offentlig. Kommunstyrelsen kritiserades för att inte skött sin uppsiktsplikt gentemot Formens hus och styrelsen för Formens hus kritiserades för en total brist på kontroll av ekonomin i verksamheten.

– Det är allvarlig kritik som lämnas i revisorernas granskning och självklart har även jag ett ansvar för det som skett. Vi i kommunstyrelsen har uppsiktsplikt, men jag anade aldrig oråd när vi fick information om läget i Formens hus tidigare. Det kom inga rapporter som varnade oss eller var hotande på något sätt.

FRÅGA: När började du förstå att allt inte stod rätt till?

– Det var faktiskt först när vår nytillträdde kommunchef Lena Sahrblom började rota i det här som vi började få en mer sann bild av hur situationen faktiskt var. Och ännu mer information framkom förstås när konkursförvaltaren gjorde sitt arbete.

FRÅGA: Vad ska nu hända med Formens hus?

– Sedan en månad tillbaka är jag ordförande i stiftelsen Formens hus. Vi har haft ett styrelsemöte och sagt att nu måste vi knyta till det lokala och regionala näringslivet i den här satsningen. Vi måste få in fler och nya parter i huset som tillsammans med sina verksamheter kan bekosta den årliga driftskostnaden på 1,5 miljoner kronor som Formens hus kostar, för det ska inte vara en kostnad som kommunen ska ta.

FRÅGA: Ser du optimistiskt på framtiden för Formens hus?

– Jag är alltid optimist. Det här är en mångmiljonsatsning som många parter varit med och finansierat och trott på. Vi är skyldiga dem att hitta en hållbar lösning.

FAKTA:

I mars 2010 begärdes Formens hus AB i konkurs. Bolaget hade skulder på 3,1 miljoner kronor och tillgångar på 1 miljon. Det saknades alltså 2,1 miljon kronor. De största fordringsägarna i konkursen var Hällefors kommun och Swedbank. Designutbildningen Fidu som bolaget drev flyttades till stiftelsen Formens hus. I stiftelsen ingår Hällefors kommun, Svensk form och Svensk industridesign. Stiftelsen var ägare av bolaget Formens hus AB. Kommunen äger byggnaden Formens hus.

Annons