Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi måste bli matsmarta

Hamburgare, pizza och falafel – snabbmaten finns överallt. För att kunna göra bra val behövs kunskap. Annars kan du bli lurad att äta mat som gör dig fet.

Vi lever i en tid när energipackad, färdiglagad föda finns nästan överallt runt omkring oss.

Vi behöver inte gå många steg för kunna få tillgång till mat. Snabbt går det, både att skaffa den och att äta den.

Viktigt bli matsmart

De dietister NA talat med menar att det därför är viktigt att bli matsmart. Först när vi har kunskap om hur mycket och vilken föda vi behöver kan vi göra kloka matval.

– Det är inte snabbmaten i sig som avgör vem som får övervikt. Det viktigaste för att både gå ner i vikt och att hålla vikten är att äta regelbundet och att röra på sig, säger Inga-Britt Gustafsson, professor emerita i måltidskunskap vid Hotell- och restauranghögskolan i Grythyttan, dietist i botten och numera gyminstruktör på Friskis och Svettis.

Hon är tveksam till att peka ut snabbmaten som den stora orsaken till att så många väger mycket.

– Har man kunskap kan man välja. Sallader med bönor i som man håller sig mätt på länge finns också som snabbmat och är ett bra val till exempel, säger hon.

Däremot tvekar hon inte att vara kritisk till läsk.

– Att så många dricker så mycket söta drycker är inte alls bra, säger hon.

Bra grund viktigt

Efva Forssell är dietist på Överviktsenheten vid Universitetssjukhuset i Örebro. Hon möter patienter som har bantat mer eller mindre hela sitt liv.

– Det viktigaste för oss på Överviktsenheten är att ge en bra grund att stå på, säger hon.

Hon liknar olika dieter och bantningsmetoder vid färg och tapeter på väggar i ett hus som egentligen är ett fuskbygge med sneda väggar och läckande grund.

– För att få ett bra resultat behövs en stabil grund och stadiga väggar. Det är det vi lär ut här – vi vill ge patienterna egen kunskap så att de sedan kan gå vidare själva, säger hon och fortsätter:

– Det svåra är inte så mycket att gå ner i vikt utan att hålla den nya vikten. Den som lyckas med viktstabilitet är värd en guldmedalj!

Flera sätt

Överviktsenheten jobbar på flera sätt. Dels med att hämta in kunskap om behandling mot övervikt och fetma och förmedla den vidare till exempelvis vårdcentralerna. Dels med att hjälpa människor med fetma att gå ner i vikt.

– Vi ska se till att Örebro läns landsting arbetar med detta på ett vetenskapligt sätt. Det finns så många teorier, men vi ska använda det som har bevisad effekt, förklarar Efva Forssell.

Överviktsenheten startade för två och ett halvt sedan. Nu hjälps ett 30-tal personer där. De får stöd under två år då de ingår i en grupp. Behandlingen fungerar som en övningsperiod då de själv lär sig hitta och tillämpa strategier kring matvanor, rörelse och beteende.

– Mycket handlar om att lära känna sig själv, att bli bättre på att hantera den stress som livet medför och om att bli medveten om sitt ätbeteende, säger Efva Forssell och fortsätter:

– Vi vill gärna göra revolution i våra liv, men det är de små förändringarna på lång sikt som gör underverk: Om du sparar tio kronor om dagen i ett år så har du 3 650 kronor vid årsskiftet.