Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi måste försvara dem som försvarar vår planet

De som borde prisas för sitt engagemang, har istället blivit måltavlor. Bara under förra året dödades 247 människor som kämpade för rätten till sin mark, en bra miljö eller urfolks rättigheter, enligt en färsk rapport. En ny kartläggning bland tio samarbetsorganisationer till We Effect visar att samtliga hotats av myndigheter, polis, militär eller privata företag.

Parallellt har Greta Thunberg skapat en medvetenhet kring klimatfrågan som få andra har gjort, någonsin. Miljontals protesterar på gatorna världen över. Men även det engagemanget motarbetas. Ungdomarna trakasseras på Twitter och nyligen åtalades en svensk man för att ha mordhotat Greta Thunberg.

I dag är de människor som stöttats av projektet starkare – de vet hur de ska agera när de hotas och de har skapat ett säkerhetsnätverk för att kunna hjälpa varandra.

Vi måste motverka denna alarmerande utveckling. De senaste två åren har We Effect, Amnesty International och Greenpeace arbetat tillsammans i ett gemensamt projekt, finansierat av Postkodlotteriet, där 200 unga miljö- och människorättsaktivister i Latinamerika har utbildats och rustats för att överleva, för att kunna fortsätta kampen för miljö- och mänskliga rättigheter. I dag är de människor som stöttats av projektet starkare – de vet hur de ska agera när de hotas och de har skapat ett säkerhetsnätverk för att kunna hjälpa varandra.

De affärer som görs måste stärka människors rättigheter, inte bidra till att kränka dem.

Men ett projekt räcker inte. Det krävs omfattande insatser för att göra verklig skillnad.

Samarbete. Svenska organisationer måste sluta arbeta i stuprör och hitta gemensamma lösningar som stärker skyddet för miljö- och människorättsaktivister.

Fokus. Regeringens politik måste genomsyras av att stärka skyddet för människor som riskerar livet för en bättre värld.

Ansvar. Svenska företag och banker kan och bör ta ett större ansvar.

De affärer som görs måste stärka människors rättigheter, inte bidra till att kränka dem.

Det är ett globalt misslyckande varje gång en person tystas, hotas eller mördas för att hen försökte göra världen till en bättre plats. För att rädda världen måste vi först se till att försvara dem som kämpar för att rädda den.

Anna Lindenfors

generalsekreterare Amnesty i Sverige

Parul Sharma

Sverigechef Greenpeace

Anna Tibblin

generalsekreterare We Effect

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel